Connect with us

Hi, what are you looking for?

Asia

“Suara Nyanyian Saya Sumbang Sebab Stres & Takut Kena Kritik…”- Keisya Levronka

Penyanyi terkenal Indonesia, Keisya Levronka mendedahkan punca utama dirinya sering gagal menyanyikan lagunya sendiri iaitu Tak Ingin Usai sehingga menerima kecaman kerana bersuara sumbang.

Pada awalnya, penyanyi berusia 19 tahun mengakui dirinya berasa hairan kerana gagal mencapai tahap nada tinggi dalam nyanyian sehingga menerima cemuhan ramai.

Keisya yang ditemui dalam program bual bicara berjudul Curhat Bang bersama Denny Sumargo di saluran Youtube berkata, setiap kali berlatih, dia mampu untuk menyanyi dengan baik sekali.

“Setiap kali latihan, nada yang tinggi semua mampu saya nyanyikan dengan baik. Malah, saya ada menggunakan nada yang lebih tinggi dari asal tetapi ia tetap tiada masalah,”ujar Keisya.

Mengulas lanjut, Keisya mendedahkan punca dia gagal menyanyi dengan baik ketika membuat persembahan adalah kerana berasa trauma dan bimbang menerima kritikan ramai yang bakal diterima olehnya.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dan, kritikan ramai itu membuatkan dirinya trauma dan takut untuk bertemu dengan orang serta sudah tidak ceria seperti sebelum ini.

“Sekarang ini, setiap kali berjumpa orang, saya jadi gementar. Sebenarnya, di luar saya nampak baik-baik sahaja dan fokus melakukan persiapan. Tetapi, dalam hati perasaan takut itu terlalu kuat,”dedah Keisya.

Disebabkan itu, dia mengambil inisiatif untuk berjumpa dengan pakar  psikologi dan disahkan mengalami trauma. Sedar dirinya memerlukan bantuan, Keisyan turut bertanya akan beberapa tips yang boleh digunakan bagi mengelakkan ‘suara sumbang’ itu berlaku lagi semasa membuat persembahan.

“Saya tak pernah berjumpa dengan pakar psikologi sebelum ini. Saya mengalami trauma selepas didignosis oleh pakar.
“Tapi, setelah berjumpa dengan pakarm saya mengambil tips yang diberikan olehnya iaitu fokus apabila menyanyi dan saya akan berasa tenang,”kata Keisya.

Terdahulu, Keisya menjadi mangsa kritikan warganet setelah gagal menyanyikan lagunya sendiri apabila di Anugerah Industri Muzik ke-23 (AIM23) di Wisma MBSA, Shah Alam.

Selain itu, dia juga sering menjadi mangsa kecaman oleh warganet di negaranya sendiri, Indonesia kerana sering ‘terkuncil’ ketika menyanyikan lagu Tak Ingin Usai.

Sumber: Kompas.com

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement

Artikel Menarik Lain

Asia

Sejak dari awal perkahwinan sehinggalah anak mereka dilahirkan, nama pasangan selebriti terkenal Indonesia iaitu Rizky Billar dan Lesti Kejora sentiasa mendapat perhatian ramai. Mana...

Barat

Dalam filem Hollywood, adegan ciuman antara pelakon mungkin kelihatan sangat biasa dan ia bukanlah sesuatu babak yang melampau untuk dilakukan. Mereka haruslah bersikap profesional...

Asia

Pelakon Thailand, Krittarit Butprom atau dikenali Big M mendedahkan dia telah memenangi loteri berjumlah 24,152,000 baht iaitu RM 2,973,477.79 menerusi laman Instagram miliknya sehingga...

Korea

Nama Ayana Moon bukan asing lagi jika kita rajin menggunakan media sosial. Model hijab kelahiran Korea Selatan telah menarik perhatian media selepas mengambil keputusan...

Advertisement