Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Starbucks Rugi Hampir RM55 Bilion, Saham Merosot 1.6 Peratus

Saham Starbucks Corp. dilaporkan merosot, mencatatkan satu rekod pencapaian rugi ketika kebimbangan meningkat apabila corak jualan gergasi kopi itu membeku beberapa minggu kebelakangan ini.

Menurut laporan Bloomberg dalam portal FMT, saham Starbucks jatuh merosot 1.6 peratus pada Isnin, buat sesi ke-11 berturut-turut dalam kerugian paling lama sejak ia ditubuhkan pada 1992.

Difahamkan, keperlahanan jualan didorong oleh trend yang lebih lembut di Starbucks, catat penganalisis Matthew Goodman pada Jumaat lalu.

“Ini menandakan minggu ketiga berturut-turut trend lembap di tengah-tengah pemulauan dan mogok pekerja terbaharu, termasuk Hari Cawan Merah (16 November) yang menjejaskan sebanyak 200 lokasi di Amerika.
“Saham-saham Starbucks menurun 1.6% tahun ini, berbanding dengan satu perolehan 11 peratus bagi Indeks Restoran Komposit S&P 1500.
“Keseluruhannya, kemerosotan itu telah memadamkan 9.4 peratus nilai saham Starbucks, satu kemerosotan hampir AS$12 bilion (RM55.97 bilion),”lapor Bloomberg.

Saham Starbucks merosot

Catat penganalisis JPMorgan Chase & Co., John Ivankoe, data jualan pihak ketiga mengisyaratkan ‘keperlahanan jelas’ pada Starbucks pada November selepas gergasi kopi itu mencatat pertumbuhan jualan kukuh yang boleh dibandingkan, 8 peratus dalam suku keempat fiscal

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ivankoe merendahkan suku pertama anggaran jualan Amerika Selatan boleh dibandingkan Amerika  kepada pertumbuhan 4 peratus berbanding dengan tempoh setahun lalu, bagi menggambarkan apa yang mungkin satu promosi cuti Krismas yang kurang berjaya berbanding acara Pumpkin Spice Latte pada musim gugur.

Dia telah menjangkakan satu lonjakan 6 peratus dalam jualan suku tahun gedung sama tempatan.

Tambah laporan, saham Starbucks yang terkumpul pada separuh pertama November selepas syarikat kopi itu melaporkan keputusan sukuan yang mengatasi jangkaan dan memberikan unjuran jualan yang lebih-baik-daripada-ditakuti bagi fiskal 2024.

Namun saham itu telah jatuh bagi dua minggu lalu di tengah-tengah kebimbangan tentang ‘data China yang masih perlahan’ dan trend jualan, menurut Ivankoe, yang memberikan penarafan berlebihan pada saham itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Penganalisis Wedbush Securities Inc., Nick Setyan berkata, para pelabur gementar apabila jualan boleh banding Amerika mungkin tidak mencapai jangkaan sepakat dalam suku tahun semasa apabila data kad kredit mengisyaratkan satu kelembapan sepanjang tiga minggu lalu atau sedemikian.

Dia mempunyai satu penarafan neutral pada Starbucks, menggelarkan stok itu satu daripada yang paling sensitif untuk menandakan kelemahan pengguna.

Trend jualan dalam industri snek dan kopi telah perlahan secara mingguan bagi tempoh tujuh hari sehingga 19 November, menurut firma penyelidik berpandukan data, M Science.

Artikel lain: Impak Boikot, Starbucks Dan H&M Akan Ditutup Secara Kekal Di Maghribi

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: FMT via Bloomberg

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.