Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Selamat Ditonton, Ibu Bapa Di Jepun Pilih Mechamato Sebagai Hiburan Untuk Anak

Pernah menjadi penerima Anime Fan Award di Tokyo Awards Festival, siri animasi Malaysia iaitu Mechamato kini menjadi pilihan ibu bapa di negara Jepun.

Melalui perkongsian @brgsjks di X, ibu bapa di negara tersebut telah menyenaraikan siri animasi terbitan Animonsta Studios itu sebagai salah satu siri animasi yang sesuai dan selamat ditonton bagi anak-anak mereka.

Dalam perkongsiannya, dia menunjukkan tangkap layar yang mana ibu bapa dari Jepun berkongsi anak-anak mereka sangat menyukai siri animasi berkenaan.

Sepasang ibu bapa turut menambah walaupun negara Jepun mempunyai banyak siri animasi yang menarik, tapi baginya siri animasi bagi kanak-kanak yang dihasilkan di luar negara lebih baik.

Menurut mereka, anaknya yang berumur empat tahun lebih suka menonton siri animasi Mechamato (Malaysia), Paw Patrol (Canada) dan Ninjago (UK).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dalam perkongsian yang sama, rata-rata warganet mendakwa kebanyakan animasi keluaran Jepun mempunyai unsur negatif atau lucah dan tidak sesuai ditonton kanak-kanak.

Studio di Jepun keluarkan siri animasi yang tidak sesuai?

Lebih menarik, siri ini bukan sahaja ditonton kanak-kanak namun golongan dewasa juga teruja dengan Mechamoto musim kedua termasuklah ibu bapa sendiri.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebagai rakyat Malaysia, kejayaan Mechamoto ini sangat membanggakan apatah lagi mendapat sambutan hangat di negara yang terkenal dengan animasi bertaraf dunia seperti Naruto.

Mechamoto musim kedua boleh ditonton menerusi platform Netflix dan difahamkan, penerbit siri itu telah mengesahkan bahawa animasi tersebut memang mempunyai permintaan tinggi di negara matahari terbit berkenaan.

Sumber: X @brgsjks

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.