Connect with us

Hi, what are you looking for?

Korea

Rata2 Rakyat Korea Selatan Setuju BTS Diberi Pengecualian Khidmat Tentera

Bagi yang mengikuti perkembangan Korea Selatan, pasti mengetahui bahawa negara tersebut mempunyai sistem khidmat ketenteraan bagi setiap warganegara lelaki.

Mereka yang berusia antara 18 hingga 35 tahun dan sihat tubuh badan serta sempurna diwajibkan menyertai khidmat ketenteran selama dua tahun.

Jadi, kerap kita dengar berita artis-artis lelaki Korea Selatan yang mengundurkan diri buat seketika demi menyertai khidmat tentera untuk negara mereka.

Ramai bersetuju BTS tak ikuti khidmat tentera

Namun begitu, menerusi laporan dari Kyodo News, tinjauan pendapat umum di Korea Selatan baru-baru ini menunjukkan 60.9 peratus orang awam bersetuju undang-undang kerahan tenaga mandatori atau khidmat tentera dirombak bagi memberi pengecualian kepada golongan selebriti seperti kumpulan K-pop terkenal dunia, BTS.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Difahamkan, tinjauan tersebut ditugaskan oleh Jawatankuasa Pertahanan Nasional Dewan Negara kepada syarikat kaji selidik Korea Selatan, Realmeter.

Tapi kementerian pertahanan keberatan undang2 diubah

Walau bagaimanapun, keputusan kaji selidik itu dipercayai bakal mencetuskan perdebatan mengenai isu tersebut.

Sebelum ini, anggota-anggota parlimen daripada parti pemerintah dan pembangkang telah meminta supaya undang-undang tersebut dirombak.

Namun begitu, Kementerian Pertahanan Korea Selatan seperti agak  keberatan melihat undang-undang itu diubah.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anggota parlimen desak pengecualian diperluas

Ketika ini, undang-undang tersebut hanya mengecualikan atlet elit dan pemenang pertandingan artistik daripada menyertai perkhidmatan tentera yang diwajibkan kepada semua lelaki  di negara tersebut.

Akan tetapi, para anggota Parlimen telah mendesak supaya pengecualian kerahan tenaga itu diperluaskan kepada sektor budaya pop.

Walau bagaimanapun, tinjauan pendapat melibatkan kira-kira 1,000 orang di seluruh negara pada Rabu dan Khamis lalu telah  menunjukkan cuma 34.3 peratus rakyat Korea Selatan menentang undang-undang itu dirombak.

Difahamkan, anggota kumpulan BTS yang paling tua iaitu Jin bakal berumur 30 tahun menjelang hujung tahun ini. Jadi, dia perlu memulakan perkhidmatan mandatori di bawah undang-undang semasa.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kyodo News

 

Advertisement

Artikel Menarik Lain

Asia

Sejak dari awal perkahwinan sehinggalah anak mereka dilahirkan, nama pasangan selebriti terkenal Indonesia iaitu Rizky Billar dan Lesti Kejora sentiasa mendapat perhatian ramai. Mana...

Barat

Dalam filem Hollywood, adegan ciuman antara pelakon mungkin kelihatan sangat biasa dan ia bukanlah sesuatu babak yang melampau untuk dilakukan. Mereka haruslah bersikap profesional...

Asia

Pelakon Thailand, Krittarit Butprom atau dikenali Big M mendedahkan dia telah memenangi loteri berjumlah 24,152,000 baht iaitu RM 2,973,477.79 menerusi laman Instagram miliknya sehingga...

Korea

Nama Ayana Moon bukan asing lagi jika kita rajin menggunakan media sosial. Model hijab kelahiran Korea Selatan telah menarik perhatian media selepas mengambil keputusan...

Advertisement