Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

PM Thailand Tiba Di Malaysia Sempena 2 Hari Lawatan Kerja

Perdana Menteri Thailand, Srettha Thavisin selamat tiba di Malaysia sempena lawatan kerja selama dua hari bermula pada 11 Oktober hingga 12 Oktober ini.

Ini merupakan lawatan sulung beliau selepas mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri pada 5 September lalu dengan diiringi oleh pegawai-pegawai kanan Kerajaan Thailand.

Menerusi satu kenyataan Kementerian Luar Negeri (Wisma Putra), Srettha dijadualkan menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada hari ini.

Pada hari yang sama, Srettha juga akan mengadakan pertemuan dua hala bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kunjungan hormat Srettha bersama Anuar di New York, baru-baru ini.

Kedua-dua pemimpin ini dijangka menilai semula kemajuan hubungan dua hala, terutama kerjasama dalam bidang perdagangan, pelaburan dan keselamatan sempadan.

Selain itu, mereka juga akan menerokai bidang-bidang kerjasama baru seperti keselamatan siber, ekonomi digital dan ekonomi hijau.

“Kedua-dua pemimpin juga dijangka bertukar-tukar pandangan mengenai isu-isu dua hala, serantau dan antarabangsa yang berkepentingan bersama.
“Kementerian Luar Negeri yakin Lawatan Kerja ini akan memperkukuhkan lagi hubungan baik yang sedia terjalin antara dua buah negara yang juga merupakan jiran dan rakan kongsi dalam ASEAN,” tulis kenyataan tersebut.

Pada tahun 2022, Thailand merupajan rakan dagang ketujuh dan ketiga terbesar dalam ASEAN dengan jumlah dagangan RM122.03 (USD27.75 billion), peningkatan sebanyak 17.9 peratus berbanding RM97.55 bilion (USD23.54) pada tahun 2021.

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.