Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Pilihan Raya Indonesia Unik, Rakyat Tanda Kertas Undi Guna Paku

Indonesia sekali lagi menarik perhatian selepas tular cara pengundian pilihan raya yang unik kerana guna paku bagi menanda kertas undi.

Menerusi satu video yang dikongsi di TikTok, @kumparan menunjukkan cara menanda kertas undi dengan betul agar undian sah.

@kumparan

Dua hari lagi pada 14 Februari 2024, masyarakat Indonesia akan menggunakan hak pilihnya untuk memilih calon pemimpin bangsa. Ada lima surat suara bakal dicoblos yakni surat suara Pilpres, surat suara DPR RI, surat suara DPD RI, surat suara DPRD provinsi dan surat suara DPRD kabupaten/kota. Bagi masyarakat yang akan mencoblos, jangan sampai salah karena bisa-bisa suara kamu nantinya dinyatakan tidak sah karena tidak sesuai aturan. pemilupedia tanyapemilu nyoblos news motion capres cawapres pemilu2024 kumparan tiktokberita salingjaga

♬ original sound – kumparan – kumparan

Advertisement. Scroll to continue reading.

Uniknya, pilihan raya Indonesia yang disebut sebagai Pemilu itu menggunakan paku sebagai alat untuk menanda kertas undi mereka.

Artikel lain: Tak Sampai 3 Tahun Nikah, YouTuber Terkenal Indonesia, Ria Ricis Fail Cerai

Dalam video tersebut, @kumparan memaparkan bahagian mana yang boleh ditanda oleh setiap penggundi bagi memastikan undian mereka sah.

Pilihan Raya Indonesia undi guna paku

Rakyat Indonesia boleh melakukan pemilihan dengan menebuk mana-mana bahagian gambar calon di dalam kertas pengundian. Selain itu, rakyat juga perlu menanda lima keping kertas yang mengandungi calon bagi jawatan berbeza.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, menerusi satu tinjauan, sebuah akaun milik @virgaraditya menerangkan bahawa Indonesia merupakan antara negara yang masih menggunakan kaedah pengundian berkenaan.

@virgaraditya

Pemilu metode coblos paku hanya tersisa 2 negara aja?! 📃📌 #pemilu #pemilu2024 #allin

♬ cardigan – мσisєs

Menurutnya, sebahagian besar di dunia sudah menggunakan pensil atau pen untuk melakukan undian semasa proses pilihan raya.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Indonesia dan Kemboja merupakan negara terakhir yang menggunakan paku semasa Pemilu,” kata Virga.

Tambah Virga, Indonesia pernah menggunakan pensil ketika Pemilu pada tahun 2004 dan 2009 namun hasilnya banyak undi rosak yang diterima.

“Ramai dalam kalangan masyarakat yang masih belum memahami kaedah itu sehingga menyebabkan banyak kertas undi tidak sah.
“Hal ini terjadi kerana masih ramai dalam kalangan masyarakat yang berpendidikan rendah dan kurang faham dengan sistem pengundian selain menggunakan paku,” ujar Virga.

Walaupun agak memeningkan untuk orang selain warga Indonesia memahami cara pengundian ini, tapi tak dinafikan ia memang unik!

Sumber: TikTok @kumparan & @virgaraditya

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd