Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sukan

Persekutuan Hoki Ais Antarabangsa Larang Israel Sertai Kejohanan Dunia

Kejohanan Hoki Ais Antarabangsa (IIHF) mendedahkan pasukan Israel tidak dibenarkan untuk menyertai kejohanan dunia bagi memastikan keselamatan negara lain terjamin.

Menurut laporan Harian Metro, perbincangan telah dilakukan dan keputusan itu diambil selepas mengambil kira semua risiko yang ada.

Kejohanan Hoki Ais Antarabangsa

Artikel lain: Anak Lelaki Wartawan Al Jazeera Terkorban Dalam Serangan Israel

“Majlis IIHF mengambil keputusan ini selepas membuat pertimbangan membabitkan risiko keselamatan, perbincangan dengan negara yang mengambil bahagian dan rundingan dengan tuan rumah,” menurut kenyataan IHF.

Difahamkan, larangan tersebut akan dikuatkuasa sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian oleh badan induk itu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan jadual kejohanan, pasukan lelaki negara haram tersebut sepatutnya menentang Australia dan Emiriyah Arab Bersatu di Divisyen II-A kejohanan dunia di Serbia pada April.

Bagaimanapun, Israel tidak berpuas hati dengan keputusan larangan yang diambil oleh IIHF dan akan membawa isu tersebut Mahkamah Abritasi Sukan (CAS).

IIHF membuat tindakan tersebut selepas Israel membunuh lebih 23,000 rakyat Palestin tanpa belas kasihan yang melakukan serangan sejak 7 Oktober lalu.

Sumber: Harian Metro

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd