Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Penerbit Vik2ria Secret Tak Lemah Semangat Walaupun Hanya Kutip RM5,058.90

Penerbit filem Vik2ria Secret, Richard Ung tak lemah semangat dengan jumlah kutipan filem itu yang hanya mencecah RM5,058.90 sahaja.

Memetik laporan Harian Metro, filem arahan AR Badul itu mencatat kutipan terburuk sepanjang 2023 walaupun menerima dana daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) sebanyak RM550,000.

Foto: Harian Metro

Richard yang juga merupakan pemilik syarikat produksi Sheunik Sdn Bhd berkata, dia menganggap untung dan rugi adalah perkara biasa selain risiko perlu dihadapi dalam perniagaan membabitkan industri perfileman.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurutnya, dia terpaksa menerima hakikat bahawa filem itu mencatat kutipan terendah selepas ditayangkan pada 15 Jun 2023 meskipun telah mengeluarkan kos ratusan ribu sebagai promosi dan publisiti termasuk membeli iklan di stesen radio dan papan tanda.

Penerbit Vik2ria Secret tak lemah semangat

“Saya percaya filem itu mempunyai tarikan kerana ia adalah ‘comeback’ AR Badul dan beliau sudah memberi sentuhan terbaik untuk filem itu,” katanya.

Artikel lain: Waruga: Kutukan Ilmu Hitam Bakal Menemui Penonton Di Pawagam 15 Februari Ini!

Sementara itu, Richard turut menyatakan bahawa tarikh tayangan yang bertindih dengan filem pecah panggung, Polis Evo juga merupakan antara faktor kerugian.

“Saya sudah salah pilih tarikh tayangan filem itu kerana ia bertindih dengan tayangan filem Polis Evo yang sudah masuk minggu ketiga di pawagam.
“Saya tak nak tunggu tarikh lain sebab sudah mohon dana DKD. Kalau tak dapat tarikh nanti tak boleh ‘claim’ dengan Finas. 
“Pada masa sama, Vic2ria Secret sudah lama disiapkan dan saya tak mahu peram lagi,” ujarnya.

Tambahnya, Vic2ria Secret yang judul asalnya Bra Merah itu juga terpalit dengan kontroversi sehingga mendapat kecaman daripada blogger.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Ada blogger yang kecam filem ini dan bila ada kontroversi ia terus tak dapat sambutan di pawagam.
“Saya sangat berharap Vik2ria Secret dapat ditayangkan di platform lain kerana bila ada kontroversi dulu, saya susah nak jual filem ini,” katanya.

Bagaimanapun, dia berharap terus mendapat peluang menerbitkan filem kerana ia merupakan perniagaan yang diceburinya sejak dahulu.

“Saya seorang ahli perniagaan dan penerbit filem. Sebagai pembayar cukai, saya juga berhak untuk memohon DKD untuk membuat filem. Dapat atau tidak dana itu, soal lain,” ujarnya.

Sekadar info, selain filem Vik2ria Secret, filem Sazali Meor Coco dan filem tamil, Kaaval: The Movie turut mencatat rekod kutipan rendah dengan harga jualan tiket RM7,000.

Filem Kaaval: The Movie mengumpul kutipan sebanyak RM5,645.10, manakala Sazali Meor Coco arahan Zizan Nin mengutip sebanyak RM6,990.35.

Sumber: Harian Metro (Ramlah Zainal)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd