Connect with us

Hi, what are you looking for?

Filem

Penerbit, Pengarah Mentega Terbang Mengaku Tidak Bersalah Luka Perasaan Agama Lain

Penerbit dan pengarah filem kontroversi Mentega Terbang mengaku tidak bersalah di dua Mahkamah Majistret Kuala Lumpur atas pertuduhan melukakan perasaan agama lain menerusi karya tersebut.

Memetik laporan Kosmo!, pengarah filem itu, Mohd. Khairianwar Jailani dan penerbitnya, Tan Meng Keng membuat pengakuan tersebut selepas pertuduhan dibacakan terhadap mereka.

Penerbit Pengarah Mentega Terbang Mengaku Tidak Bersalah

Foto: Malaysiakini

Mengikut pertuduhan, selaku pengarah, penulis skrip dan penerbit filem Mentega Terbang, kedua-dua tertuduh didakwa dengan sengaja berniat melukakan perasaan agama orang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berikutan itu, pertuduhan dikemukan mengikut seksyen 298 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan penjara maksimum setahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Artikel lain: Bill Gates Yakin AI Mampu Ubah Kehidupan Manusia Dalam Tempoh 5 Tahun

Kedua-dua tertuduh diwakili peguam N. Surandran dan Zaid Malik manakala pendakwaan pula dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Aling dan Abdul Malek Ayob.

Penerbit dan pengarah Mentega Terbang mengaku tidak bersalah

Penerbit Pengarah Mentega Terbang Mengaku Tidak Bersalah

Foto: Berita Harian

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mahkamah kemudian membenarkan tertuduh Mohd. Khairianwar diikat jamin RM6,000 manakala Meng Kheng pula RM6,500.

Bagaimanapun, tertuduh Mohd. Khairianwar dikenakan syarat tambahan melapor diri di balai polis berdekatan sekali setiap bulan namun Meng Kheng tidak dikenakan syarat itu.

Kedua-dua tertuduh dikenakan syarat dilarang memberikan apa-apa kenyataan berkaitan kes yang dipertuduh sehingga kes dilupuskan.

Mahkamah telah menetapkan 14 Mac sebagai sebutan semula kes.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terdahulu, Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan warta perintah larangan terhadap penayangan filem Mentega Terbang di seluruh negara pada 1 September lalu.

Sumber: Kosmo! Online (NuzulSham Shamshuddin)

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Sukan

Harapan penerjun kebangsaan, Ooi Tze Liang tidak kesampaian apabila kem terjun negara gagal memperoleh slot tambahan daripada Akuatik Dunia untuk beraksi di Sukan Olimpik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd