Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Penduduk China Terpaksa Pakai Payung Selepas Dilanda Hujan Cacing

Pelik tapi benar, penduduk di China telah digemparkan dengan satu fenomena yang aneh dimana negara tersebut telah dilanda ‘hujan cacing’ sehingga terpaksa menggunakan payung untuk keluar dari rumah.

Mana tidaknya, pada Rabu lalu, tular di media sosial sebuah video yang memaparkan keadaan di sekitar kawasan bandar dipenuhi dengan cacing di atas jalan malah menutupi kereta penduduk.

Menurut laporan Daily Star, penduduk dinasihatkan supaya menggunakan payung apabila mahu keluar dari rumah masing-masing bagi menggelakkan terkena cacing yang mungkin jatuh daripada atas.

Bagaimanapun, pihak kerajaan China masih tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan susulan kejadian aneh itu, namun pelbagai spekulasi telah dicetuskan oleh orang ramai.

Ada yang mendakwa fenomena tersebut berlaku disebabkan daripada sejenis bunga yang banyak ditanam di kawasan sekitar bandar raya tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Jelasnya, bunga itu dikatakan mengeluarkan banyak benih dan sering disalah anggap sebagai ulat atau cacing apabila ia luruh ke tanah.

Dakwaan lain pula mengatakan ia adalah cacing yang jatuh yang dibawa oleh angin yang kencang namun, sejauh mana kebenaran teori itu tidak dapat dipastikan lagi.

Sumber: Daily Star

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Pengkritik Islam dan pelarian Iraq, Salwan Momika dilaporkan telah meninggal dunia dan mayatnya dijumpai di Norway pada Selasa lalu. Menurut laporan The Economic Times,...

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Sosial

Pempengaruh dan usahawan terkenal, Khairul Aming membuktikan kehebatannya sebagai anak Malaysia apabila dia dikenali oleh tukang masak di London. Menerusi satu perkongsian TikTok @christhechindian,...

Sosial

Seorang wanita ‘omputeh’ dakwa rakyat Malaysia dilayan teruk di Korea Selatan dan sangat berbeza dengan cara orang dari negara barat dilayan. Menerusi satu perkongsian...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd