Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Pelancong Indonesia Puji TBS Macam Lapangan Terbang

Pengguna aplikasi X yang juga merupakan pelancong warganegara Indonesia dikenali sebagai gerbongbagasi telah memuji Terminal Bersepadu Selatan (TBS) menerusi ciapannya.

Setaraf lapangan terbang

Memetik daripada perkongsian tersebut, individu berkenaan mengatakan TBS yang terletak di Kuala Lumpur itu setaraf lapangan terbang.

“Terminal bas dah macam lapangan terbang, ada ruang pelepasan dan ketibaan yang sangat besar.
“Sistem penjualan tiket adalah berpusat. Semua kaunter atau pusat layan diri tiket menjual semua tiket bas ke pelbagai destinasi,” katanya.

Pelancong Indonesia TBS berbeza jauh dengan terminal di Jakarta

Dia juga mengatakan  susun atur bangunan juga tidak memeningkan dan lebih teratur sekaligus memudahkan para pelancong yang mahu menuju ke terminal itu kerana terdapat kemudahan disediakan di setiap tempat.

Pengguna aplikasi X itu turut membandingkan keadaan TBS dengan bangunan terminal di Jakarta di mana banyak kekeliruan terjadi jika mahu ke kaunter bagi mendapatkan tiket bas.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Bila masuk ke dalam TBS Kuala Lumpur tidaklah rumit.
“Masuk ke dalam bangunan anda akan segera menemui lobi dan kaunter tiket seperti dalam gambar, susun atur bangunan juga mudah difahami
Sementara itu, kalau masuk sahaja ke bangunan di Terminal Pulogebang, Jakarta di Indonesia pasti bingung nak cari kaunter ejen bas di mana.
“Apatah lagi diganggu oleh broker rawak. Selain itu, ruang di Terminal Pulogebang kelihatan terlalu sempit untuk memuatkan berpuluh-puluh kaunter tiket,” jelasnya.

Pelancong Indonesia puji rakyat Malaysia & Singapura

Ciapan yang dibuat telah tular di media sosial terutamanya dalam kalangan warganegara Indonesia dimana ada di antara mereka turut berkongsi pengalaman sama.

Pelancong dari negara tetangga itu juga sempat memuji rakyat Malaysia yang lebih mendahulukan membaca papan tanda laluan stesen pengangkutan awam berbanding bertanya terus kepada pegawai bertugas untuk ke destinasi yang mereka ingin pergi.

“Semasa di Kuala Lumpur, selalu sangat lihat orang membaca berita dan maklumat serta membaca peta laluan yang dipaparkan di papan maklumat stesen dan perhentian bas.
“Sedangkan di Jakarta, sangat jarang untuk melihat aktiviti (membaca) sebegini, malah hampir tidak pernah melihatnya. Lebih kerap melihat orang bertanya terus kepada pegawai secara lisan,” ujarnya.

Dalam ciapan-ciapan seterusnya di akaun gerbongbagasi, dia turut memuat naik beberapa gambar pengalamannya sewaktu berada di Kuala Lumpur.

Dia juga berkongsi beberapa gambar makanan dan minuman yang ada di Malaysia dan tidak ada di Indonesia sebagai info tambahan.

Sumber: X gerbongbagasi

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.