Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kolumnis

Pelajar Pergigian UiTM Dekati Kanak-Kanak Dan Penyu Di Masjid Tanah

Sebuah aktiviti khidmat masyarakat oleh sekumpulan 74 orang pelajar tahun empat, Sarjana Muda Pembedahan Pergigian Fakulti Pergigian, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Sungai Buloh, Selangor telah diadakan di Masjid Tanah, baru-baru ini.

Aktiviti ini merupakan sebahagian daripada program “Karnival Dental Sure Havoc 2.0” anjuran Pusat Pengajian Sains Praklinikal Fakulti Pergigian UiTM dengan kerjasama Akademi Pembangunan PKS dan Keusahawanan Malaysia (MASMED), UiTM.

“Karnival yang diadakan buat kali kedua ini diadakan bagi tujuan memupuk semangat keusahawanan dan kesukarelawan di kalangan pelajar pergigian UiTM. Pada edisi kali ini, kami telah menjalankan aktiviti penjualan barangan terpakai sebagai elemen keusahawanan, dan memilih komuniti di Masjid Tanah, Melaka sebagai lokasi khidmat masyarakat untuk elemen kesukarelawanan,” jelas Ahmad Arham Hakimi Azhar, pengarah program.

Aktiviti khidmat masyarakat selama sehari di Pantai Tanjung Bidara, Melaka telah dimulakan dengan aktiviti berkumpulan bersama anak-anak dari Pasti Luqman Al Hakim, dan diakhiri dengan aktiviti di Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu.

“Bersama anak-anak Pasti, kami telah melakukan aktiviti berasaskan STEM, di mana kami berkongsi mengenai kepentingan memelihara alam sekitar melalui usaha konservasi penyu. Kami juga turu menjalankan permainan rakyat di persisiran pantai bersama mereka. Selain itu, kami turut meluangkan masa di Pusat Konservasi Penyu dengan membersihkan kolam dan mengecat mural bagi memperindah kawasan sekeliling,” terang Ahmad Arham Hakimi.

Menariknya, para peserta program turut berpeluang melepaskan lebih seratus ekor anak-anak penyu yang baru menetas di kawasan jeti Pantai Tanjung Bidara.

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Saya berterima kasih kepada pelajar-pelajar ini yang sudi datang bersukarelawan di sini. Saya pasti usaha yang kecil ini amat besar maknanya kepada kami yang berusaha membina semula populasi penyu di perairan negara kita,” kata Muhammad Hanis Rosli, salah seorang kakitangan Pusat Konservasi dan Penerangan Penyu, Masjid Tanah.

Ahmad Arham Hakimi yakin yang program ini telah mencapai objektifnya, dan berjaya memulakan hubungan yang baik bersama masyarakat setempat.

“Melihat kepada riak wajah rakan-rakan peserta ketika melakukan kesemua aktiviti yang dirancang di Masjid Tanah ini sudah cukup membuktikan yang kami berjaya membawa impak yang positif kepada masyarakat. Saya doakan program sebegini dapat membina sifat kepimpinan pelajar, dan seterusnya menjadi pencetus kepada pembinaan komuniti setempat yang cakna mengenai tanggungjawab memelihara alam sekitar,” katanya mengakhiri perbualan.
Ts. Dr. Norhayati Liaqat Ali Khan
+ posts

Maklumat lanjut mengenai program dan aktiviti ini boleh didapati melalui Ts. Dr. Norhayati Liaqat Ali
Khan di [email protected]

Avatar

Maklumat lanjut mengenai program dan aktiviti ini boleh didapati melalui Ts. Dr. Norhayati Liaqat Ali Khan di [email protected]

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.