Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

‘Nyah’ Dendam, PN Gesa Anwar Tak Potong Elaun Ahli Parlimen

Perikatan Nasional (PN) hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya tidak mengurangkan peruntukan untuk ahli parlimen seperti mana dimaklumkan semalam.

Ketua Whip PN, Takiyuddin Hassan berkata Anwar yang juga menteri kewangan Malaysia seharusnya mengutamakan kepentingan rakyat, bukannya membalas dendam kepada pihak pembangkang setelah menerima mandat sah.

“PN mengharapkan kerajaan persekutuan khususnya perdana menteri yang juga menteri kewangan Malaysia mengutamakan kepentingan rakyat dan mengurangkan unsur-unsur seumpama deraan dan balas dendam kepada pihak pembangkang..
“…yang telah menerima mandat yang sah dari rakyat melalui saluran demokrasi pilihan raya dan memenuhi lunas-lunas undang-undang,”katanya dalam satu kenyataan.

Elaun Ahli Parlimen bagi manfaat kepada rakyat juga

Takiyuddin berkata, elaun yang diterima oleh ahli parlimen sebenarnya turut memberi manfaat buat rakyat dan bukannya kepentingan diri sendiri semata-mata.

Oleh itu, PN merasakan pengurangan peruntukan itu adalah tidak munasabah dan berharap agar ia tidak berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“..peruntukan pembangunan yang disalurkan melalui ahli parlimen yang memberikan manfaat dan faedah terus kepada rakyat tidak sepatutnya diganggu meskipun dikurangkan,”ujarnya.

Terdahulu, Anwar memaklumkan terdapat pengurangkan elaun pembangunan untuk ahli parlimen daripada RM3.8 juta kepada RM1.3 juta.

Difahamkan, pengurangan elaun tersebut adalah bertujuan untuk mengawal kewangan negara dan ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

Sumber: Malaysiakini

Advertisement. Scroll to continue reading.

Avatar
Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Spotlight

Selebriti Indonesia, Lucinta Luna atau nama sebenarnya Muhammad Fattah mendedahkan dia mengalami ‘morning sickness’ yang teruk susulan kehamilannya. Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh...

Spotlight

Nama selebriti Indonesia, Lucinta Luna rasanya tidak perlu diperkenalkan lagi. Mana tidaknya, ada sahaja kontroversi yang dibangkitkan sehingga menjadi bualan hangat ramai. Malah, sebelum ini dia...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.