Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

‘Nyah’ Dendam, PN Gesa Anwar Tak Potong Elaun Ahli Parlimen

Perikatan Nasional (PN) hari ini menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya tidak mengurangkan peruntukan untuk ahli parlimen seperti mana dimaklumkan semalam.

Ketua Whip PN, Takiyuddin Hassan berkata Anwar yang juga menteri kewangan Malaysia seharusnya mengutamakan kepentingan rakyat, bukannya membalas dendam kepada pihak pembangkang setelah menerima mandat sah.

“PN mengharapkan kerajaan persekutuan khususnya perdana menteri yang juga menteri kewangan Malaysia mengutamakan kepentingan rakyat dan mengurangkan unsur-unsur seumpama deraan dan balas dendam kepada pihak pembangkang..
“…yang telah menerima mandat yang sah dari rakyat melalui saluran demokrasi pilihan raya dan memenuhi lunas-lunas undang-undang,”katanya dalam satu kenyataan.

Elaun Ahli Parlimen bagi manfaat kepada rakyat juga

Takiyuddin berkata, elaun yang diterima oleh ahli parlimen sebenarnya turut memberi manfaat buat rakyat dan bukannya kepentingan diri sendiri semata-mata.

Oleh itu, PN merasakan pengurangan peruntukan itu adalah tidak munasabah dan berharap agar ia tidak berlaku.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“..peruntukan pembangunan yang disalurkan melalui ahli parlimen yang memberikan manfaat dan faedah terus kepada rakyat tidak sepatutnya diganggu meskipun dikurangkan,”ujarnya.

Terdahulu, Anwar memaklumkan terdapat pengurangkan elaun pembangunan untuk ahli parlimen daripada RM3.8 juta kepada RM1.3 juta.

Difahamkan, pengurangan elaun tersebut adalah bertujuan untuk mengawal kewangan negara dan ia akan dilaksanakan secara berperingkat.

Sumber: Malaysiakini

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement