Connect with us

Hi, what are you looking for?

Kolumnis

Menerima Dan Menghargai Fasa Kehilangan

Kesedihan adalah pengalaman universal yang melampaui budaya, agama, umur, dan apa jua keadaan. Ia adalah emosi yang dialami oleh semua individu secara langsung atau tidak langsung. Ia adalah tindakbalas kepada kehilangan, sama ada kematian orang yang dicintai, putus hubungan, kehilangan pekerjaan, atau apa jua perkara buruk yang berlaku dalam hidup ini. Dalam masyarakat kita, seringkali terdapat tekanan untuk “pulih” daripada kesedihan dengan segera dan kembali normal secepat mungkin.

Menerima dan menghargai fasa kehilangan

Stigma yang sering dimomokkan adalah isu pemikiran negatif, sakit jiwa, atau kemurungan. Walau bagaimanapun, mengatasi kesedihan bukanlah laluan mudah, dan penerimaan adalah komponen penting penyembuhan bagi seseorang individu. Dalam artikel ini, penulis ingin berkongsi makna merangkul kesedihan dan mencari penerimaan dan hikmah di tengah-tengah kehilangan atau kedukaan.

Kesedihan adalah satu pengalaman yang rumit dan mempunyai pelbagai dimensi. Ia merangkumi pelbagai emosi, seperti marah, rasa bersalah, dan tidak berdaya. Setiap individu mengalami kesedihan secara berbeza dan pada masa yang berlainan. Adalah penting untuk mengenali bahawa kesedihan adalah tindak balas semulajadi kepada sesuatu kejadian negatif dan tidak ada cara yang betul atau salah untuk bersedih.

Sebagai contoh, apabila kita melihat berita kemalangan, kematian, kegagalan dalam pekerjaan, atau kehidupan, kita mungkin merasa sedih pada tahap yang berbeza. Kesedihan berlaku diluar jangkaan seseorang yang mungkin belum bersedia untuk menerima kejadian negatif tersebut. Tiada garispanduan untuk menentukan tahap kesedihan dan jangkamasa yang diperlukan untuk mengatasi kesedihan ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walaupun setiap peringkat kesedihan adalah penting, penerimaan sering dilihat sebagai puncak proses kesedihan. Menerima tidak bermaksud melupakan orang yang telah pergi. Sebaliknya, ia melibatkan pengintegrasian kehilangan tersebut ke dalam kisah hidup seseorang dan pencarian cara untuk memulihkan semangat walaupun sukar dan menyakitkan. Penerimaan membolehkan individu menghormati memori orang yang telah pergi sambil merangkul kemungkinan masa depan yang cerah.

Penerimaan bukanlah sesuatu yang berlaku dalam satu malam, setahun, atau tiga tahun. Ia mungkin melibatkan bertahun-tahun. Ia adalah proses beransur-ansur yang memerlukan kesabaran, belas kasihan diri, dan sokongan. Satu strategi praktikal untuk membina tahap penerimaan ialah membenarkan diri anda untuk merasa dan mengekspresi emosi secara terbuka. Strategi ini mungkin melibatkan menulis jurnal, bercakap dengan rakan atau terapis yang dipercayai, melibatkan diri dalam media kreatif, atau apa jua cara yang terbaik untuk anda. Penerimaan adalah proses yang mengambil masa agak lama untuk seseorang individu menerima kejadian sedih itu.

Sokongan daripada orang yang dikasihi, kumpulan sokongan, atau terapis boleh memberikan bantuan yang tidak ternilai dalam proses penerimaan itu. Berhubung dengan orang lain yang telah mengalami kesedihan yang sama boleh menawarkan rasa empati dan strategi penyelesaian yang praktikal.

Mencari kaedah untuk menghormati ingatan orang yang telah meninggalkan kita boleh menjadi sebahagian penting dalam proses penerimaan. Cara ini mungkin melibatkan penciptaan ritual atau tradisi yang menghormati kehidupan mereka. Ia juga boleh melibatkan pencarian makna dalam kehilangan dan penyaluran tenaga kepada tindakan positif atau hubungan dengan orang lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Adalah penting untuk mengenali bahawa penerimaan bukanlah proses yang mudah. Ia mungkin akan mengambil masa bertahun, dan kegagalan adalah sebahagian semula jadi dalam perjalanan mengatasi kesedihan itu. Terdapat saat-saat apabila kesedihan terasa melampau atau amat menyakitkan seperti luka lama dirobek kembali. Pada masa ini, amat penting untuk mengamalkan belas kasihan diri dan sabar dengan diri sendiri. Mencari sokongan daripada orang lain dan melibatkan diri dalam aktiviti penjagaan diri boleh membantu mengemudi saat-saat mencabar ini dan maju ke arah penerimaan.

Kesedihan adalah perjalanan yang berbeza bagi setiap individu, tetapi penerimaan adalah destinasi yang sama iaitu mencari hikmah dan kekuatan diri. Dengan menghargai tahap kesedihan dan mencari penerimaan di tengah-tengah kehilangan, individu boleh menghormati ingatan orang yang dikasihi sambil membina masa depan. Sebenarnya adalah lebih baik untuk bersedih, merasa kesakitan, dan mencari sokongan daripada orang lain.

Akhirnya, penerimaan membolehkan kita mencari ketenangan di tengah-tengah kesakitan dan mengenang orang yang kita cintai atau apa jua kejadian negatif dalam perjalanan kita melalui kehidupan serta lebih bersedia dengan segala ujian yang mendatang.

Advertisement. Scroll to continue reading.
Dr. Azleen Ilias
+ posts

Penulis merupakan Pensyarah Kanan di Jabatan Perakaunan dan Kewangan, UNITEN Business School (UBS), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN). Beliau boleh dihubungi di [email protected]

Avatar
Ditulis oleh Dr. Azleen Ilias

Penulis merupakan Pensyarah Kanan di Jabatan Perakaunan dan Kewangan, UNITEN Business School (UBS), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN). Beliau boleh dihubungi di [email protected]

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd