Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

MCMC Nafi Dakwaan Jadi Alat Untuk Tutup Mulut Pengkritik Kerajaan

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) menafikan dakwaan bahawa pihaknya telah dijadikan sebagai alat bagi menutup mulut pengkritik kerajaan.

Menerusi satu laporan Bernama, MCMC memaklumkan, sebanyak 72 peratus permintaan kepada platform media sosial adalah berkaitan dengan perjudian dalam talian serta penipuan yang disekat kandungannya.

Foto: FB MCMC

“Sehingga 3 Jun lepas 53 peratus permintaan sekatan kandungan dalam talian yang dibuat oleh MCMC merentas semua platform, adalah yang berkaitan dengan perjudian dalam talian.
“Selain itu 19 peratus melibatkan penipuan dalam talian, 15 peratus dikenal pasti sebagai berita palsu, enam peratus berkaitan dengan kaum, agama dan royalti (3R), dan lima peratus lagi melibatkan gangguan,” katanya.

MCMC juga berkata, matlamatnya dengan platform media sosial adalah bagi memastikan persekitaran dalam talian yang selamat sekali gus menafikan dakwaan pihaknya digunakan untuk menyekat wacana awam mengenai isu atau dasar kerajaan, yang seolah-olah menyatakan bahawa Putrajaya dan badan kawal selia lain tidak boleh menerima kritikan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Bagi tujuan ini platform media sosial secara rutin dan konsisten melakukan penyingkiran proaktif terhadap kandungan yang melanggar piawaian komuniti mereka.

Foto: FB MCMC

“Persepsi ini tidak tepat dan tidak menggambarkan operasi MCMC dan platform media sosial,” jelasnya lagi.

MCMC juga turut berkata, pihaknya akan mengemukakan permintaan kepada platform dalam talian sekiranya terdapat kandungan yang melanggar piawaian komuniti atau undang-undang Malaysia yang secara tidak langsung merupakan sekatan sebenar kandungan berdasarkan penilaian platform itu sendiri.

“Pada suku keempat tahun lepas, satu platform media sosial secara proaktif mengeluarkan 1.8 juta kandungan dalam talian tanpa sebarang permintaan daripada pihak berkuasa.
“Kandungan ini merangkumi pelbagai kategori seperti mempromosi buli dan gangguan, pelanggaran privasi, ucapan kebencian, maklumat salah, spam, tingkah laku tidak baik yang diselaraskan, maklumat salah yang memberi kesan secara langsung kepada proses politik, dan media tertentu yang dimanipulasi dengan maklumat tidak benar.

Foto: cyberacademy.id

“Walaupun kritikan terhadap kerajaan atau ahli politik dibenarkan, terdapat had undang-undang terhadap kebebasan media, terutamanya apabila ia melibatkan isu sensitif seperti 3R,” tambahnya lagi.

Untuk makluman, Malaysia dilaporkan telah membuat sebanyak 1,862 permintaan untuk menyekat kandungan tertentu di TikTok pada separuh kedua tahun lepas, manakala Meta pula melaporkan telah menyekat kira-kra 8,600 kandungan di Malaysia sepanjang tahun lepas.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Bernama

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd