Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Kumpulan Media Dakwa Alami Kerugian, Saman Google Lebih RM10.97 Bilion

Google Alphabet dikenakan saman berjumlah 2.1 bilion Euro (RM10.97 bilion) oleh 32 kumpulan media termasuk Axel Springer dan Schibsted pada hari Rabu, mendakwa mereka telah mengalami kerugian akibat amalan syarikat dalam pengiklanan digital.

Tindakan kumpulan itu termasuk penerbit di Austria, Belgium, Bulgaria, Republik Czech, Denmark, Finland, Hungary, Luxembourg, Belanda, Norway, Poland, Sepanyol dan Sweden apabila pengawal selia antitrust juga bertindak keras terhadap iklan Google perniagaan teknologi.

Google disaman RM10.97 bilion

Artikel lain: Berjaya Dapat Permit, Google, Microsoft Dan Amazon Bakal Buka HQ Di Arab Saudi

“Syarikat media terbabit telah mengalami kerugian disebabkan pasaran yang kurang kompetitif, yang merupakan akibat langsung daripada salah laku Google,” kata kenyataan yang dikeluarkan oleh peguam mereka, Geradin Partners and Stek.
“Tanpa penyalahgunaan kedudukan dominan Google, syarikat media akan menerima pendapatan yang jauh lebih tinggi daripada pengiklanan dan membayar yuran yang lebih rendah untuk perkhidmatan teknologi iklan. Yang penting, dana ini boleh dilaburkan semula untuk mengukuhkan landskap media Eropah,” kata peguam.

Mereka memetik denda €220 juta pihak berkuasa persaingan Perancis terhadap Google atas perniagaan teknologi iklannya pada 2021, serta caj Suruhanjaya Eropah tahun lepas untuk menyokong tuntutan kumpulan mereka.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Sekiranya terdapat susulan kepada penelitian kawal selia, Google mungkin perlu mengurangkan amalannya dan memberikan harga yang lebih konsisten dan boleh diramal kepada pelanggan pengiklanannya,” kata penganalisis DA Davidson & Co Gil Luria.

Tuntutan itu datang pada masa perniagaan pengiklanan teras Google menghadapi ancaman wujud daripada peralihan kepada sembang AI generatif, tambah Luria.

Dalam satu kenyataan, jurucakap Google berkata syarikat itu menentang tuntutan mahkamah, sambil menambah bahawa ia adalah “spekulatif dan oportunistik”.

“Google bekerja secara konstruktif dengan penerbit di seluruh Eropah. [Alat pengiklanan kami] menyesuaikan diri dan berkembang dalam perkongsian dengan penerbit yang sama,” kata kenyataan itu.

Google tahun lepas berkata ia tidak bersetuju dengan caj antitrust EU terhadap perniagaan teknologi iklannya di mana ia terlibat dalam kedua-dua bahagian belian dan juga bahagian jualan rantaian bekalan.

Penerbit di seluruh dunia sejak beberapa tahun kebelakangan ini merungut penguasaan Big Tech yang semakin meningkat dalam pengiklanan apabila bahagian pendapatan mereka jatuh. Google ialah platform pengiklanan digital paling dominan di dunia, menurut penganalisis.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kumpulan itu berkata mereka memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah Belanda kerana reputasi negara itu sebagai bidang kuasa utama untuk tuntutan ganti rugi antitrust di Eropah, dan untuk mengelakkan pelbagai tuntutan di negara Eropah yang berbeza.

Yang lain dalam kumpulan itu termasuk Krone Austria, kumpulan Belgium DPG Media dan Mediahuis, TV2 Danmark A/S Denmark, Sanoma Finland, Agora Poland, Prensa Iberica Sepanyol dan Ringier Switzerland.

Sumber: The Guardian

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Sosial

Seorang ibu tunggal di Singapura, Rasima Yunos akhirnya dapat menyambut Hari Raya Aidilfitri di rumah yang dibeli sendiri setelah 15 tahun hidup ‘berpisah’ dengan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd