Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Kulit Album Menyerupai Al-Quran, Kumpulan K-Pop Kingdom Dikecam

Dahulu, K-Pop cumalah satu genre muzik niche namun sejak beberapa tahun yang lepas, ia menjadi antara genre muzik yang terbesar di dunia.

Memetik laporan hype, masih banyak kumpulan dan agensi K-Pop yang memandang remeh tentang budaya dan agama lain sehingga berlakunya penyesuaian budaya dan agama (cultural and religion appropriation) lalu menyebabkan kemarahan orang ramai.

Ketika genre ini baru dikenali dunia, berlaku kejadian yang mana terdapat kumpulan K-Pop memeluk seorang wanita Muslim ketika mengambil gambar bersama menyebabkan kumpulan tersebut dikecam orang ramai.

Beberapa minggu lalu pula, ketua kumpulan BTS iaitu RM turut mendapat kecaman kerana menyanyikan lagu ‘Bad Religion’ milik Frank Ocean kerana lagu tersebut mempunyai unsur Islamofobia.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Terbaru, kumpulan generasi keempat K-Pop, Kingdom, mengumumkan kemunculan semula dengan album baharu ‘History of Kingdom: Part VIII’ dan sudah pasti mengundang perasaan teruja dalam kalangan peminatnya.

Namun begitu, selepas agensi kumpulan tersebut ,GF Entertainment mengeluarkan butiran album mereka, ramai peminat Muslim menyedari bahawa kulit album tersebut menyerupai kitab suci Islam, al-Quran menyebabkan kemarahan orang ramai.

Kingdom terkenal dengan konsep diraja bagi setiap album yang mereka keluarkan. Contohnya, album mereka sebelum ini, ‘History of Kingdom: Part VI’ dipengaruhi oleh Maharaja Jepun, Jinmu.

Album mereka kali ini pula mengetengahkan Maharaja Mughal, Jahangir, seorang maharaja yang berasal dari India.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Namun, disebabkan rekaan album yang menyerupai kitab suci, ramai peminat Muslim melemparkan kecaman kerana al-Quran digunakan dalam konsep kemunculan semula sedangkan Islam tidak menyokong konsep itu sama sekali.

Ramai peminat menghubungi agensi kumpulan itu dan menggesa rekaan album itu perlu diubah demi menghormati agama Islam. Tidak kurang juga yang menyuarakan ketidakpuasan hati kerana Islam seringkali ‘dipermainkan’ oleh segelintir pihak.

Peminat juga menyatakan bahawa hal itu hendaklah dipertanggungjawabkan kepada agensi tersebut dan bukan kepada ahli kumpulan Kingdom kerana bukan mereka yang menghasilkan konsep album tersebut.

Sejurus selepas mendapat teguran dan kecaman tersebut, GF Entertainment memadam muat naik berkenaan dan mengeluarkan kenyataan bahawa pre-order album tersebut terpaksa ditangguhkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pihak GF Entertainment juga mengeluarkan kenyataan bahawa kejadian itu berlaku atas sebab kecuaian mereka sendiri. Oleh kerana itu, mereka akan membuang kesemua 70,000 salinan edisi pertama album tersebut dan menghasilkannya semula.

Pre-order album itu akan disambung semula pada 11 pagi pada 26 September. Agensi tersebut juga memohon maaf kepada mana-mana pihak yang terluka atas kecuaian mereka.

Sumber: hype

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.