Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kos Bahan Mentah Naik? Bos Mydin Jangka Menu Rahmah Hanya Bertahan 3 Bulan

Pengarah Urusan Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin memaklumkan program makanan mampu milik kerajaan yang baharu diperkenalkan iaitu Menu Rahmah tidak akan bertahan lebih tiga bulan jika kos bahan mentah meningkat di pasaran.

Menurut laporan Utusan Malaysia, beliau mengharapkan agar kerajaan melakukan sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang dibelenggu yang dialami oleh peniaga.

Jelasnya lagi, pihak Mydin hanya mampu mengekalkan harga bagi Menu Rahmah pada harga yang rendah buat tiga bulan yang pertama sahaja untuk golongan yang tidak berkemampuan.

“Apabila menu baru dimulakan ada yang mencadangkan ia akan (separuh masak) tetapi saya jamin untuk tiga bulan pertama ia akan stabil.
“Selepas itu ia bergantung kepada keadaan ekonomi. Jika tiada kenaikan harga bahan mentah maka kita boleh mengekalkan Menu Rahmah selama-lamanya,” ujarnya.

Sekadar info, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub telah memperkenalkan Menu Rahmah kepada rakyat yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan inflasi terhadap golongan berpendapatan rendah pada 31 Januari yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia ( Mohamad Hafiz Yusoff Bakri dan Fariz Rusadio)

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pemergian sepasang suami isteri yang maut dalam kemalangan membabitkan lima buah kenderaan di Kampung Selamat, Sungai Tong, Setiu semalam mengundang rasa sayu dalam kalangan...

Dunia

Seorang wanita menangis sewaktu menjalani hukuman sebat sebanyak 100 kali di hadapan umum selepas didapati bersalah berzina dengan iparnya. Tak kuat tahan sakit Video...

Lokal

Malang tidak berbau, seorang lelaki dilaporkan maut selepas motosikal ditungganinya dipercayai gagal memotong sebuah kereta sebelum bertembung dengan treler. Kejadian dipercayai berlaku kira-kira jam...

Lokal

Rezeki tak disangka, seorang pelajar perempuan Tingkatan 2 menjadi individu paling muda membayar zakat perniagaan sebanyak RM10,000 kepada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat...

Advertisement