Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kos Bahan Mentah Naik? Bos Mydin Jangka Menu Rahmah Hanya Bertahan 3 Bulan

Pengarah Urusan Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin memaklumkan program makanan mampu milik kerajaan yang baharu diperkenalkan iaitu Menu Rahmah tidak akan bertahan lebih tiga bulan jika kos bahan mentah meningkat di pasaran.

Menurut laporan Utusan Malaysia, beliau mengharapkan agar kerajaan melakukan sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang dibelenggu yang dialami oleh peniaga.

Jelasnya lagi, pihak Mydin hanya mampu mengekalkan harga bagi Menu Rahmah pada harga yang rendah buat tiga bulan yang pertama sahaja untuk golongan yang tidak berkemampuan.

“Apabila menu baru dimulakan ada yang mencadangkan ia akan (separuh masak) tetapi saya jamin untuk tiga bulan pertama ia akan stabil.
“Selepas itu ia bergantung kepada keadaan ekonomi. Jika tiada kenaikan harga bahan mentah maka kita boleh mengekalkan Menu Rahmah selama-lamanya,” ujarnya.

Sekadar info, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub telah memperkenalkan Menu Rahmah kepada rakyat yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan inflasi terhadap golongan berpendapatan rendah pada 31 Januari yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia ( Mohamad Hafiz Yusoff Bakri dan Fariz Rusadio)

+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd