Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kos Bahan Mentah Naik? Bos Mydin Jangka Menu Rahmah Hanya Bertahan 3 Bulan

Pengarah Urusan Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin memaklumkan program makanan mampu milik kerajaan yang baharu diperkenalkan iaitu Menu Rahmah tidak akan bertahan lebih tiga bulan jika kos bahan mentah meningkat di pasaran.

Menurut laporan Utusan Malaysia, beliau mengharapkan agar kerajaan melakukan sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang dibelenggu yang dialami oleh peniaga.

Jelasnya lagi, pihak Mydin hanya mampu mengekalkan harga bagi Menu Rahmah pada harga yang rendah buat tiga bulan yang pertama sahaja untuk golongan yang tidak berkemampuan.

“Apabila menu baru dimulakan ada yang mencadangkan ia akan (separuh masak) tetapi saya jamin untuk tiga bulan pertama ia akan stabil.
“Selepas itu ia bergantung kepada keadaan ekonomi. Jika tiada kenaikan harga bahan mentah maka kita boleh mengekalkan Menu Rahmah selama-lamanya,” ujarnya.

Sekadar info, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub telah memperkenalkan Menu Rahmah kepada rakyat yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan inflasi terhadap golongan berpendapatan rendah pada 31 Januari yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia ( Mohamad Hafiz Yusoff Bakri dan Fariz Rusadio)

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan bersetuju melaksanakan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 dengan konsep dan format baharu di bawah Kementerian Pertahanan (MINDEF). Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamed...

Spotlight

Ahli gusti profesional, John Cena mengumumkan akan bersara daripada sukan yang diminatinya, WWE pada tahun depan selepas dua dekad terlibat dalam gelanggang tersebut. Menerusi...

Lokal

Pasangan suami isteri yang juga merupakan pempengaruh media sosial telah ditahan dan direman Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Rabu. Memetik laporan Berita Harian,...

Lokal

Seramai 45 orang termasuk tujuh kanak-kanak dilaporkan terperangkap dalam kejadian kepala air ketika pertandingan memancing di sebuah kolam berhampiran Kampung Longob, Jalan Tandek, Kota...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd