Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Kos Bahan Mentah Naik? Bos Mydin Jangka Menu Rahmah Hanya Bertahan 3 Bulan

Pengarah Urusan Mydin, Datuk Ameer Ali Mydin memaklumkan program makanan mampu milik kerajaan yang baharu diperkenalkan iaitu Menu Rahmah tidak akan bertahan lebih tiga bulan jika kos bahan mentah meningkat di pasaran.

Menurut laporan Utusan Malaysia, beliau mengharapkan agar kerajaan melakukan sesuatu bagi menyelesaikan masalah yang dibelenggu yang dialami oleh peniaga.

Jelasnya lagi, pihak Mydin hanya mampu mengekalkan harga bagi Menu Rahmah pada harga yang rendah buat tiga bulan yang pertama sahaja untuk golongan yang tidak berkemampuan.

“Apabila menu baru dimulakan ada yang mencadangkan ia akan (separuh masak) tetapi saya jamin untuk tiga bulan pertama ia akan stabil.
“Selepas itu ia bergantung kepada keadaan ekonomi. Jika tiada kenaikan harga bahan mentah maka kita boleh mengekalkan Menu Rahmah selama-lamanya,” ujarnya.

Sekadar info, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Datuk Seri Salahuddin Ayub telah memperkenalkan Menu Rahmah kepada rakyat yang bertujuan untuk mengurangkan tekanan inflasi terhadap golongan berpendapatan rendah pada 31 Januari yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Utusan Malaysia ( Mohamad Hafiz Yusoff Bakri dan Fariz Rusadio)

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.