Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Kerajaan Peruntuk RM12.5 Juta, Naik Taraf Fasiliti SK Ulu Ansuan

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) cakna mengenai video tular seorang guru besar di Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Ansuan, Telupid, Sabah yang tidak mempunyai kediaman dan terpaksa tinggal di sekolah.

Menerusi satu kenyataan, KPM berkata pihak mereka memandang serius perkara ini kerana ia melibatkan kesejahteraan guru, murid dan seluruh warga sekolah.

Kerajaan peruntuk RM12.5 juta

KPM telah mengambil tindakan untuk menambah baik akses dan fasiliti pendidikan di sekolah tersebut termasuk pembinaan blok akademik dan pentadbiran serta kemudahan lain seperti pembelian perabot baharu.

Menurut KPM, SK Ulu Ansuan juga telah diluluskan pembinaan empat kuarters baharu semasa pembentangan Belanjawan 2024 yang lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kesemua projek penambahbaikan akses dan fasiliti di SK Ulu Ansuan melibatkan kos keseluruhan berjumlah RM12.5 juta.
“Bagi penyelesaian jangka pendek kediaman guru di sekolah tersebut pula, KPM telah siap melaksanakan projek selenggara kuarters dengan peruntukan RM200,000,” kata kenyataan tersebut hari ini.

Pada masa yang sama, KPM terus tekad untuk menambah baik akses dan fasiliti di semua sekolah di seluruh negara yang memerlukan perhatian.

Artikel lain: PLKN 3.0 Dilaksana Dua Fasa, Libatkan Pelajar Tingkatan 4 Dan Lepasan SPM

Hal ini bagi memastikan kesejahteraan, keselamatan dan kebajikan guru, murid serta seluruh warga sekolah terpelihara.

Terdahulu, tular satu video guru besar SK Ulu Ansuan, George Odol yang mendedahkan keadaannya yang tinggal di sebuah stor sekolah tersebut sejak ditempatkan pada tahun 2020.

Katanya, beliau akan bersara pada 27 November ini selain mendedahkan telah tinggal di stor berkeluasan 2..74 meter lebar dan 4.87 meter panjang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hal itu disebabkan sekolah tersebut telah dibina tanpa ada kemudahan bagi kakitangan, terutama kemudahan rumah guru.

+ posts

Anis Rabiatul
Written By Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.