Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

KDN Cari Jalan Keluar Isu Gaji Rendah Anggota Baharu Polis

Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan membuat perbincangan secara dalaman mengenai isu gaji rendah anggota baharu Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut laporan Utusan Malaysia, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail memaklumkan pihaknya akan mencari jalan keluar dan berikhtiar untuk menangani isu terbabit.

Gaji rendah anggota baharu polis

Gaji anggota baharu polis

“Hal itu memang dibincangkan secara dalaman oleh kami, ia dalam pengetahuan saya. Sudah tentu kita akan berusaha mencari ikhtiar, jalan keluar bagi mencari jawapan bagi perkara itu,” katanya.

Artikel lain: “Macam Mana Nak Hidup Di KL Kalau Gaji Bersih Konstabel RM1,500?” – Pengarah JSJ

Bukan itu sahaja, beliau turut enggan mendedahkan mengenai Belanjawan 2024 berkenaan isu tersebut  sehingga pembentangan oleh Perdana Menteri esok.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain meluahkan rasa sedih apabila mengenangkan nasib anggota baharu dalam pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang hanya meraih gaji permulaan sebanyak RM1,441.00 sebulan.

Gaji anggota baharu polis

Apa yang lebih menyayat hati adalah anggota yang ditugaskan di kawasan kos sara hidup tinggi seperti Kuala Lumpur yang menjadikan mereka sebagai miskin bandar.

Malah, ada anggota yang terpaksa menolak tawaran kenaikan pangkat disebabkan enggan untuk berpindah ke tempat baharu kerana bimbang membebankan ahli keluarga yang sakit.

Sumber: Utusan Malaysia

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.