Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Johor Negeri Pertama Tubuh Pusat Pemulihan Golongan ‘Pelangi’, Terpesong Akidah

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri Johor, Mohd. Fared Mohd. Khalid memaklumkan yang kerajaan negeri akan mewujudkan pusat pemulihan bagi menangani isu akidah terpesong serta individu yang mengamalkan hubungan sesama jantina.

Pertama di Malaysia

Memetik laporan dari Utusan, pusat pemulihan bagi golongan yang mengamalkan hubungan sesama jantina itu merupakan yang pertama seumpamanya diwujudkan di negara ini.

:Ketika ini ia sedang dalam proses persiapan kemasukan harta modal di bahagian pejabat, asrama pelatih lelaki dan wanita.
“Pusat ini dijangka beroperasi sepenuhnya pada bulan Julai 2024,” katanya.

Majlis Agama Islam Johor peruntukkan RM15 juta untuk Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita

Difahamkan, Majlis Agama Islam Negeri Johor (MAINJ) telah memperuntukkan RM15 juta setahun kepada Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita bagi melaksanakan pelbagai aktiviti dakwah termasuk bagi menyantuni golongan mualaf.

Ujarnya, seramai 2,845 orang telah berdaftar memeluk agama Islam sejak 2020 hingga November lalu, iaitu seramai 728 orang pada 2020, 688 (2021), 796 (2022) dan 633 (November 2023).

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Saudara baharu kita yang berdaftar di negeri Johor terdiri daripada pelbagai kaum antaranya Cina, India, Iban, Bidayuh, Kadazan, Orang Asli serta warga asing dari Filipina dan Vietnam,” katanya.

Pertubuhan Kebajikan Saudara Kita telah ditubuhkan oleh Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ)  pada 2020 turut berperanan dalam melaksanakan Modul Pengajian Islam berkaitan akidah, ibadah, muamalat, sirah, akhlak dan pengajian al-Quran.

“Selain itu, ia juga berfungsi memberi bimbingan keagamaan kepada mualaf dalam usaha mempertingkatkan syiar Islam dan menjaga kebajikan mereka.
Antara kursus dijalankan adalah Islam Pilihanku, Kem Sinar Ibadah, Majlis Iftar Ramadan, Program Ziarah Riadah dan Sambutan Maulidur Rasul,” ujarnya lagi.

Sumber: Utusan Malaysia (Mohd. Khairul Mohd Ali)

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.