Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Isu Boikot Antara Faktor Berjaya Food Alami Kerugian Bersih RM42.58 juta

Berjaya Food alami kerugian bersih RM42.58  pada suku kedua berakhir 31 Disember 2023 berbanding keuntungan bersih RM35.49 juta pada suku sama setahun lalu.

Memetik laporan dari Bernama, menerusi maklumat yang dinyatakan kepada Bursa Saham, kerugian bersih tersebut mungkin disebabkan jualan lebih rendah dicatatkan dan kerugian sekali saja daripada pelupusan keseluruhan kepentingan ekuiti dalam Jollibean Foods Pte Ltd.

Penurunan adalah disebabkan boikot

Pendapatan kumpulan tersebut juga menurun dari RM182.55 juta daripada RM295.32 juta sebelumnya, iaitu kira-kira 38 peratus.

“Penurunan pendapatan kebanyakannya adalah disebabkan boikot berkaitan konflik di Asia Barat,” kata Bfood.

 Sumber: Google

Percaya prestasi operasi akan pulih

Kumpulan berkenaan telah merekodkan kerugian bersih RM23.55 juta berbanding keuntungan bersih sebanyak RM70.18 juta pada enam bulan tersebut, manakala pendapatan susut 20 peratus kepada RM461.09 juta daripada RM578.37 juta.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Lembaga pengarah berpandangan bahawa prestasi operasi BFood bakal menunjukkan peningkatan untuk baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024 nanti.

“Tambahan lagi, lembaga pengarah percaya bahawa prestasi operasi akan pulih dan meraih momentum, melihat situasi semasa sebagai bersifat jangka pendek dan menjangkakan kemajuan positif menuju ke hadapan,” tambahnya.

 Sumber: Google

Sumber: Bernama

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Aktivis dari Sabah dan Sarawak menggesa lima individu, termasuk Ketua Pemuda UMNO iaitu Dr Muhamad Akmal Saleh dilarang memasuki negeri itu kerana didakwa meningkatkan...

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Filem

Pengarah terkenal, Syafiq Yusof kembali dengan karya terbaru, ‘Sheriff: Narko Integriti’ setelah sekian lama meninggalkan peminat dengan hasil filemnya pada tahun 2021, melalui Penunggang...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd