Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Israel desak Meta & TikTok Buang Kandungan Berkaitan Konflik Di Palestin

Israel mendesak Meta dan TikTok untuk mengeluarkan lebih 8,000 kandungan media sosial yang berkaitan dengan konflik peperangan di Palestin.

Israel desak, dakwa langgar dasar syarikat

Pejabat Pendakwa Raya Israel menyatakan permintaan dan desakan itu dikeluarkan kerana didakwa melanggar dasar syarikat dan berunsurkan keganasan.

Agensi itu juga memaklumkan, lebih 94 peratus daripada kandungan merentas laman sosial utama telah pun dikeluarkan.

Bukan itu sahaja, lagu yang memuji pejuang Hamas dan berfungsi sebagai runut bunyi untuk ribuan video di platform TikTok turut diminta untuk diturunkan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Menurut Agensi, TikTok memberitahu Forbes bahawa dasarnya adalah untuk mengeluarkan semua kandungan pro-Hamas sebaik sahaja ia dikenal pasti, termasuk menurunkan video yang memainkan lagu itu.

“Dasar untuk mengurangkan kandungan yang melanggar berbeza di seluruh platform, tetapi aplikasi Google, TikTok dan Facebook semua melarang bahan yang mempromosikan atau dihasilkan oleh kumpulan pejuang, termasuk Hamas yang ditetapkan sedemikian oleh kerajaan Amerika Syarikat.
“Selain itu, video yang mengandungi kandungan seperti keganasan atau kebencian terhadap individu atau kumpulan berdasarkan etnik, kewarganegaraan, bangsa atau agama juga diharamkan,”lapor Forbes.

Israel

Artikel lain: Israel Serang Sekolah Al-Quran Malaysia, Ramai Dilaporkan Syahid

Difahamkan, hampir 60 peratus daripada 9,500 jumlah permintaan alih keluar kandungan daripada pejabat pendakwa raya ke laman sosial utama adalah kepada Facebook dan Instagram.

Sementara itu di TikTok, permintaan untuk berbuat demikian adalah sebanyak 26 peratus selain 10 peratus ditujukan kepada platfrom X, yang dahulunya dikenali Twitter.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Malah, YouTube dan Telegram juga diminta untuk berbuat demikian dengan masing-masing lima peratus.

“Permintaan penyingkiran kepada semua gergasi media sosial meningkat 10 kali ganda sejak 7 Oktober lalu. 
“YouTube dan Google berkata, ia sudah melihat kemasukan kandungan yang melanggar pada platform sejak perang bermula,”katanya.

Israel

Jurucakap Sarah Colvin Rowley berkata,  pihak mereka telah mengeluarkan puluhan ribu video berbahaya dan menamatkan ratusan saluran berikutan serangan yang semakin memuncak kini.

Sumber: Forbes, Buletin Tv3

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Written By Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.