Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Dua Pesawat China Tiba Di Milan, Hampir Separuh Penumpang Diuji Positif Covid-19

Hampir separuh penumpang dalam penerbangan dari Beijing ke Milan dilaporkan positif COVID-19 sebaik pihak berkuasa kesihatan Itali melakukan ujian saringan bagi wabak tersebut.

Menurut laporan Sky News, kedua-dua pesawat yang mendarat itu adalah penerbangan pertama China yang perlu menjalani pemeriksaan COVID-19 berikutan negara Asia itu bergelut dengan kira-kira sejuta jangkitan baharu pada setiap hari.

Foto: Google

Ketua kesihatan Lombardy, Guido Bertolaso berkata, 35 orang (38 peratus) daripada 92 penumpang disahkan positif dalam penerbangan pertama, manakala 62 penumpang (52 peratus) daripada 120 penumpang diuji positif bagi penerbangan kedua.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Berdasarkan laporan pihak berkuasa Milan, kebanyakan penumpang yang mengalami positif COVID-19  tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi pihak pengamal kesihatan menyatakan kebimbangan berhubung varian baharu yang muncul di China.

Foto: Google

Sementara itu, memetik laporan Harian Metro pula, pihak berkuasa juga akan melakukan ujian penjujukan bagi meneliti sekiranya terdapat varian baharu dalam kalangan penumpang yang disahkan positif wabak terbabit.

Justeru jika varian baharu dikesan, pihak berkuasa mungkin akan mengenakan sekatan yang lebih ketat ke atas pelancong dari negara berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Foto: Google

Terdahulu, Beijing membatalkan sekatan perjalanan asing yang membolehkan rakyat China melancong ke luar negara apatah lagi menjelang Tahun Baru Cina bulan depan sekali gus menamatkan polisi ‘berkurung’ hampir tiga tahun.

Sumber: Sky News , Harian Metro

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Apabila emosi menguasai diri, manusia boleh bertindak di luar jangkaan sehinggakan boleh melakukan jenayah berat seperti membunuh tanpa mengira status mangsa. Malah, pada tahun...

Spotlight

Baru-baru ini, tular di laman sosial sebuah video yang memaparkan penyanyi terkenal Korea Selatan, Lisa Blackpink dilihat berada di luar rumah bersama dengan ibunya...

Spotlight

Pelakon terkenal, Chris Hemsworth sememangnya menjadi lelaki idaman wanita dengan wajah tampannya meskipun sudah bakal berginjak usia 40 tahun. Malah, baru-baru ini menerusi hantaran...

Spotlight

Penyanyi dan pelakon terkenal Korea Selatan, Lee Seung-gi yang bertindak mengarkibkan gambarnya di laman Instagram telah mencetuskan rasa kebimbangan dalam kalangan peminat. Menerusi Instagram...

Advertisement