Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sosial

Dr Zulkifli Minta Henti Trend Sambut Hari Lahir Anak Di Kubur

Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri minta henti trend sambut hari lahir anak di kubur yang sudah meninggal dunia dengan membawa kek serta menyanyikan lagi selamat hari jadi.

Seeloknya digantikan dengan bacaan doa & sedekah kepada si mati

Memetik perkongsian yang dibuat olehnya, Dr Zul menjelaskan bahawa tindakan tersebut seeloknya digantikan dengan membaca doa bagi disedekahkan kepada allahyarham.

“Persoalan seperti ini sentiasa berlegar dalam khalayak masyarakat sama ada dibolehkan atau tidak dan adakah termasuk dalam perbuatan yang bercanggah dengan akidah, atau ia tidak dibolehkan dalam Islam.
“Menjawab soalan di atas, kami katakan bahawa perbuatan tersebut adalah lebih baik jika ditukar dengan menjamu makan kepada anak-anak yatim dan juga memberi makan kepada fakir miskin kerana manfaatnya jauh lebih besar buat dirinya, di samping memohon keampunan buatnya,”ulasnya.

Dr Zulkifli Minta Henti Trend

Artikel lain: Pemindahan Organ Khinzir Kepada Manusia Dibolehkan Dengan Syarat

Tujuan utama ziarah kubur ialah ingat tentang hari akhirat

Tambah beliau lagi, tujuan utama datang menziarahi kubur adalah untuk mengingatkan kita tentang kematian dan hari akhirat, bukan hanya berkenaan kehidupan semata-mata.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Dengan sebab itu, mengimbau kepada sunnah dan sirah Nabi SAW, Rasulullah SAW sentiasa ziarah kubur untuk memberi syafaat kepada ahli kubur dengan doa atau mengambil faedah untuk mengingati kematian dan muhasabah diri.
“Bahkan kita sendiri ada diajar untuk berdoa agar diselamatkan daripada azab kubur,” jelasnya.

Dr Zulkifli Minta Henti Trend

sekadar gambar hiasan

Jadi, beliau menyarankan agar ahli keluarga si mati meraikannya dengan memberi makan kepada anak-anak yatim serta fakir miskin kerana manfaatnya jauh lebih besar.

Sumber: Facebook Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) iktiraf dan hargai peranan media dalam menterjemahkan agenda utama KPKT. Menterinya, Nga Kor Ming berkata, kementeriannya melancarkan Anugerah...

Sukan

Pemain berdarah Malaysia-England, Ethan Wheatley semakin membina nama di pentas antarabangsa dan kini mula menjalani latihan bersama skuad utama Manchester United (MU). Menurut laporan...

Lokal

Aktivis Thilaga Sulathireh menganggap muzik video raya Datuk Seri Aliff Syukri masih tidak melanggar undang-undang sekali gus mempersoal tindakan Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM),...

Lokal

Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB) menganggarkan kerugian melebihi RM40 juta akibat kebakaran yang berlaku di gudang penyimpanan kabel elektrik milik syarikat utiliti itu di...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd