Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pemindahan Organ Khinzir Kepada Manusia Dibolehkan Dengan Syarat

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri mendedahkan pemindahan organ khinzir kepada manusia adalah dibolehkan dengan syarat ia adalah darurat selepas disahkan sendiri oleh pakar perubatan jika tiada alternatif yang lain.

Bagaimanapun, menerusi laporan Utusan Malaysia, perkara tersebut akan terbatal sekiranya terdapat sumber lain yang halal yang boleh berfungsi sebagai gantian.

Bukan itu sahaja, beliau berpendapat sudah tiba masanya Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia mengeluarkan pandangan mengenai isu ini.

“Sesungguhnya kajian seperti ini adalah amat penting untuk menyelesaikan masalah yang kritikal pada masa kini yang terkait dengan rawatan dan perubatan,” katanya.

Tegasnya, pemindahan organ melibatkan manusia-haiwan adalah haram menggunakan najis untuk berubat jika ada bahan suciyang boleh digunakan oleh pihak perubatan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Bagaimanapun, jika berada di situasi terdesak dan tidak ada bahan yang suci lain yang boleh digunakan membenarkan penggunaan bahan najis.

Jelasnya lagi, para ulama bersepakat mengenai penggunaan najis sebagai bahan ubat namun, keadaan tersebut akan bertukar jika berlakunya darurat.

“Bagi mazhab Syafie, penggunaan tulang yang dikira najis, tidak dibenarkan kecuali pada keadaan yang amat mendesak dan tidak ada alternatif lain daripada tulang yang suci,” jelasnya lagi.

Terdahulu, dunia perubatan heboh mengenai pemindahan buah pinggang babi ke manusia buat kali pertama dalam sejarah perubatan yang berlaku di Amerika Syarikat (AS).

Sumber: Utusan Malaysia (Mohd Husni Mohd Noor)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.