Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Dituduh nak ‘claim’ insurans, pengarah urusan Jakel minta henti fitnah -“Tak masuk akal”

Kebakarang yang terjadi di cawangan gedung tekstil terkemuka negara, Jakel di Shah Alam dua hari lepas sememangnya mengejutkan ramai kerana cawangan berkenaan adalah yang kedua terbesar di Malaysia.

Namun, di sebalik khabar duka itu ada juga netizen yang memberi komen sinis mengatakan yang kebakaran terbabit dirancang bagi mendapatkan insurans.

Menerusi Utusan Malaysia, Pengarah Urusan Kumpulan Jakel, Datuk Seri Mohamed Faroz Mohamed Jakel berkata, dakwaan tular dalam media sosial mengatakan kebakaran yang berlaku itu disengajakan sangat keterlaluan dan tidak masuk akal.

Polis ingatkan jangan sesuka hati tuduh

Dalam pada itu, ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim memaklumkan setakat ini polis belum menerima sebarang laporan berkaitan dakwaan tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Biarpun laporan polis belum diterima berkaitan perkara tersebut, saya ingatkan kepada masyarakat jangan sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan yang mengguris hati pihak terlibat.
“Jangan bergembira atas kesedihan orang lain, atau membuat sebarang dakwaan yang tidak sahih sedangkan kita tidak tahu punca sebenar,” katanya.

Jakel boleh ambil tindakan

Pihak Jakel juga boleh mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang sengaja mencetuskan fitnah tersebut hingga mendatangkan komen negatif daripada orang ramai.

“Memang boleh kena tindakan undang-undang, jika laporan bomba sebaliknya, pihak pemilik boleh ambil tindakan sivil atau saman malu.
“Kes masih dalam siasatan pihak bomba dan setakat ini punca kejadian masih belum diketahui, saya mohon kepada masyarakat agar tidak mengeluarkan sebarang spekulasi atau andaian berkaitan perkara ini,” ujarnya.

Untuk rekod, Wisma Jakel yang bertempat di Shah Alam itu telah mengalami kebakaran dan dikatakan 80 peratus terbakar. Kerugian dianggarkan mencecah hampir RM100 juta apabila stok kain yang disimpan disetiap aras musnah.

Pagi tadi, bangunan berhampiran dengan Jakel sekali lagi terbakar dan pihak polis masih membuat siasatan berhubung hal tersebut.

Sumber: Utusan Malaysia (Mohamad Athir Ismail)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Akaun media sosial milik pelawak kelahiran Malaysia, Uncle Roger telah digantung oleh pihak berkuasa China selepas bergurau senda mengenai Beijing dan menjadikan isu Taiwan...

Dunia

Selain di Malaysia, negara jiran, Indonesia juga sedang dilanda ‘demam’ Coldplay apabila masing-masing masih heboh bercerita tentang konsert band dari United Kongdom itu yang...

Spotlight

Bekas isteri kepada penyanyi Indonesia, Tegar Septian iaitu Sarah Sheilka difahamkan telah pun mendirikan rumah tangga dengan lelaki lain kelmarin. Belum setahun menjanda Menerusi...

Lokal

Hari ini, salah seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional, Jamaludin Yahya mencadangkan kepada kerajaan supaya golongan Gay, Lesbian, Biseksual dan Transgender (LGBT) dikategorikan sebagai pesakit...

Advertisement