Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Demi Menjaga Kebajikan Rakyat, Subsidi Ayam & Telur Tetap Diteruskan

Demi menjaga kebajikan rakyat, kerajaan hari ini mengumumkan akan meneruskan pemberian subsidi dan kawalan harga ayam serta telur selepas 1 Julai ini.

Menurut laporan Utusan Malaysia, perkara tersebut disahkan sendiri oleh Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) serta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN).

Jelasnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersetuju untuk meneruskan cadangan dua kementerian tersebut bagi memastikan kebajikan rakyat terbela.

“Keputusan itu dibuat setelah mengambil kira semua aspek termasuk memastikan industri ayam dan telur kekal mampan dan kebajikan rakyat terus terbela.
“Pemberian subsidi dan kawalan harga ini dibuat demi memastikan kesejahteraan rakyat terus terpelihara selaras dengan aspirasi Kerajaan Malaysia Madani,” katanya.

Sebelum ini, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Haji Mohamad Sabu memaklumkan subsidi untuk ayam dan telur akan dihapuskan bermula 1 Julai depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mesyuarat Jemaah Menteri pada 17 Februari lalu memutuskan untuk meneruskan pemberian subsidi ayam dan telur bermula 1 Januari hingga 30 Jun 2023.

Pada Februari lalu Sabu telah merancang untuk mengapungkan harga ayam dan telur selepas 30 Jun. Tambahnya, pemberian subsidi tersebut sehingga Jun telah menyebabkan kerajaan menanggung sejumlah kos yang besar iaitu berjumlah RM1.28 bilion.

Sumber: Utusan Malaysia (Mohd Husni Mohd Noor)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Nur Ain
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.