Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

China Beri Amaran, Kutuk Negara Wajibkan Ujian COVID-19 Terhadap Rakyatnya

Sejak kebelakangan ini, kes penularan COVID-19 di kalangan pelancong terutamanya dari China semakin serius sehingga mencetuskan kebimbangan bagi segelintir negara.

Bagi membendung penularan itu daripada berleluasa di negara mereka, ada yang mengambil langkah mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas setiap penumpang warganegara China yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Bagaimanapun, China semalam mengutuk negara yang mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas warganegaranya yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Sehubungan itu, Beijing telah memberi amaran kepada negara-negara berkenaan bahawa pihaknya boleh mengambil tindak balas terhadap langkah tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perkara itu dimaklumkan oleh jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning dengan mengatakan tindakan beberapa negara terbabit dibuat tanpa asas saintifik dan tidak boleh diterima sama sekali.

“Sesetengah negara mengambil sekatan kemasukan yang menyasarkan hanya pengembara China.
“Ini tidak mempunyai asas saintifik dan beberapa amalan tidak boleh diterima,” tegasnya.

Antara negara yang mengenakan syarat berkenaan adalah Amerika Syarikat (AS), Kanada, Perancis dan Jepun yang mewajibkan pelancong dari China untuk mengemukakan ujian negatif COVID-19 sebelum ketibaan, susulan negara itu mengalami lonjakan kes.

Pada Disember tahun lalu, Beijing mengumumkan pengembara ‘inbound’ tidak lagi perlu dikuarantin sehingga menyebabkan ramai warganya bergegas merancang perjalanan ke luar negara setelah sekian lama menunggu peluang itu.

Difahamkan, ketidaktelusan mengenai data jangkitan dari China dan kemunculan risiko varian baharu menjadi punca mengapa pengembara republik itu disekat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, China mencatatkan hanya 22 kematian berkaitan COVID-19 sejak Disember, selepas dikatakan mengecilkan kriteria untuk mengkategorikan kematian itu.

Sumber: Astro Awani

Farah Nadia
Ditulis oleh

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Selepas filem Vina: Sebelum 7 Hari ditayangkan, polis menahan seorang daripada sekumpulan individu yang didakwa dalang dalam kes rogol dan pembunuhan pelajar sekolah di...

Sosial

Seorang wanita dari Indonesia mohon maaf selepas video TikToknya yang memaparkan dakwaan dia tidak pernah mendengar suara azan di Malaysia menjadi tular. Menerusi satu...

Sosial

Tular di media sosial memaparkan gambar dan video sekumpulan sami Buddha sedang berehat di sebuah masjid di Temanggung di Jawa Tengah, Indonesia. Menerusi saluran...

Lokal

Penglibatan pengasas kedai serbaneka KK Mart, Datuk Seri Dr Chai Kee Kan bersama Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Uzbekistan bagi lawatan rasmi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd