Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

China Beri Amaran, Kutuk Negara Wajibkan Ujian COVID-19 Terhadap Rakyatnya

Sejak kebelakangan ini, kes penularan COVID-19 di kalangan pelancong terutamanya dari China semakin serius sehingga mencetuskan kebimbangan bagi segelintir negara.

Bagi membendung penularan itu daripada berleluasa di negara mereka, ada yang mengambil langkah mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas setiap penumpang warganegara China yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Bagaimanapun, China semalam mengutuk negara yang mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas warganegaranya yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Sehubungan itu, Beijing telah memberi amaran kepada negara-negara berkenaan bahawa pihaknya boleh mengambil tindak balas terhadap langkah tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perkara itu dimaklumkan oleh jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning dengan mengatakan tindakan beberapa negara terbabit dibuat tanpa asas saintifik dan tidak boleh diterima sama sekali.

“Sesetengah negara mengambil sekatan kemasukan yang menyasarkan hanya pengembara China.
“Ini tidak mempunyai asas saintifik dan beberapa amalan tidak boleh diterima,” tegasnya.

Antara negara yang mengenakan syarat berkenaan adalah Amerika Syarikat (AS), Kanada, Perancis dan Jepun yang mewajibkan pelancong dari China untuk mengemukakan ujian negatif COVID-19 sebelum ketibaan, susulan negara itu mengalami lonjakan kes.

Pada Disember tahun lalu, Beijing mengumumkan pengembara ‘inbound’ tidak lagi perlu dikuarantin sehingga menyebabkan ramai warganya bergegas merancang perjalanan ke luar negara setelah sekian lama menunggu peluang itu.

Difahamkan, ketidaktelusan mengenai data jangkitan dari China dan kemunculan risiko varian baharu menjadi punca mengapa pengembara republik itu disekat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, China mencatatkan hanya 22 kematian berkaitan COVID-19 sejak Disember, selepas dikatakan mengecilkan kriteria untuk mengkategorikan kematian itu.

Sumber: Astro Awani

+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Written By Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.