Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

China Beri Amaran, Kutuk Negara Wajibkan Ujian COVID-19 Terhadap Rakyatnya

Sejak kebelakangan ini, kes penularan COVID-19 di kalangan pelancong terutamanya dari China semakin serius sehingga mencetuskan kebimbangan bagi segelintir negara.

Bagi membendung penularan itu daripada berleluasa di negara mereka, ada yang mengambil langkah mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas setiap penumpang warganegara China yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Bagaimanapun, China semalam mengutuk negara yang mengenakan syarat ujian COVID-19 ke atas warganegaranya yang melakukan perjalanan ke luar negara.

Sehubungan itu, Beijing telah memberi amaran kepada negara-negara berkenaan bahawa pihaknya boleh mengambil tindak balas terhadap langkah tersebut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Perkara itu dimaklumkan oleh jurucakap Kementerian Luar, Mao Ning dengan mengatakan tindakan beberapa negara terbabit dibuat tanpa asas saintifik dan tidak boleh diterima sama sekali.

“Sesetengah negara mengambil sekatan kemasukan yang menyasarkan hanya pengembara China.
“Ini tidak mempunyai asas saintifik dan beberapa amalan tidak boleh diterima,” tegasnya.

Antara negara yang mengenakan syarat berkenaan adalah Amerika Syarikat (AS), Kanada, Perancis dan Jepun yang mewajibkan pelancong dari China untuk mengemukakan ujian negatif COVID-19 sebelum ketibaan, susulan negara itu mengalami lonjakan kes.

Pada Disember tahun lalu, Beijing mengumumkan pengembara ‘inbound’ tidak lagi perlu dikuarantin sehingga menyebabkan ramai warganya bergegas merancang perjalanan ke luar negara setelah sekian lama menunggu peluang itu.

Difahamkan, ketidaktelusan mengenai data jangkitan dari China dan kemunculan risiko varian baharu menjadi punca mengapa pengembara republik itu disekat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Untuk rekod, China mencatatkan hanya 22 kematian berkaitan COVID-19 sejak Disember, selepas dikatakan mengecilkan kriteria untuk mengkategorikan kematian itu.

Sumber: Astro Awani

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Gara-gara dimarahi ibunya akibat main telefon bimbit, seorang remaja perempuan berusia 13 tahun ditemui maut selepas terjatuh dari tingkap dapur rumah di tingkat enam...

Lokal

Pengasas Rumah Bonda, Siti Bainun Ahd Razali menafikan dirinya mendera remaja sindrom Down, Bella seperti mana didakwa ramai. Sebaliknya, kesan gigitan pada perut Bella...

Politik

Seorang warganegara Malaysia, Mohd Hatta Sanuri telah menfailkan writ saman kepada dua bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Muhyiddin...

Politik

Konsert lagenda India A.R. Rahman yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil pada hari semalam iaitu 28 Januari 2023 sememangnya menjadi perbualan ramai. 60,000...

Advertisement