Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Bakal Dipanggil Pihak Berkuasa, Ustaz Wadi Nafi Pernah Dipelawa Mohon Tauliah

Pendakwah terkenal,  Mohamad Wadi Annuar Ayub atau lebih dikenali sebagai Ustaz Wadi menafikan bahawa pernah dipelawa oleh Exco Agama Islam negeri Perlis untuk mendapatkan tauliah seperti yang dilaporkan sebelum ini.

Belum pernah buat sebarang pertemuan

Memetik kenyataannya di Instagram, Ustaz Wadi juga mengakui belum pernah membuat sebarang pertemuan dengan Jabatan Agama Islam Negeri Perlis (JAIPs).

Bercerita lanjut berkenaan insiden yang berlaku Rabu lalu, beliau telah dijemput untuk menghadiri Program Solat Tarawih dan Sembang Santai di Markaz Tarbiyah Pas Kawasan Kangar, Kampung Abi, Padang Machang, di sini, sekitar pukul 9.45 malam oleh pihak penganjur dan bukanlah majlis pengajian agama.

“Saya dimaklumkan oleh penganjur bahawa program ini bukanlah majlis pengajian agama dan ia hanya program sembang santai bersama masyarakat setempat melibatkan beberapa soalan berkaitan perkembangan badan bukan kerajaan (NGO) kelolaan saya, keadaan terkini ibadat umat Islam di Mekah serta Madinah bersama beberapa kupasan isu semasa.
“Maka, saya menerima jemputan yang diadakan di permis persendirian tersebut dan tidak memerlukan tauliah agama negeri,” katanya.

Surat perintah sudahpun diterima

Mengulas lanjut berkenaan laporan JAIPs akan memanggilnya untuk memberikan keterangan berhubung memberi ceramah tanpa tauliah, Ustaz Wadi mengatakan yang dirinya sudahpun menerima surat perintah hadir siasatan oleh JAIPs pada 7 April depan.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Disebabkan kekangan masa dan jadual program yang padat, saya sendiri telah memohon untuk mengubah tarikh hadir siasatan berkenaan pada 17 April dan ia turut diterima oleh pihak berkenaan,” katanya.

Sama sekali tidak mempersendakan titah baginda

Ujarnya lagi, beliau sememangnya sentiasa menjunjung perintah Tuanku Syed Sirajuddin dan tidak pernah mempersendakan titah baginda.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Semoga dengan kenyataan maklum balas ini dapat menjawab kekeliruan yang timbul dan memperbetulkan semula persepsi negatif yang dilemparkan terhadap saya oleh pihak tidak bertanggungjawab,”tulisnya.

Terdahulu, Ustaz Wadi Annuar telah dipanggil selepas terlibat dalam satu program di Kompleks Pendidikan MATIN, Kampung Abi, Padang Machang. Difahamkan, beliau tidak mempunyai tauliah untuk memberikan ceramah di negeri terbabit.

Satu laporan polis lain turut dibuat di balai polis Kangar oleh JAIPs selepas anggota penguat kuasa dihalang oleh pihak penganjur daripada bertemu dengan Ustaz Wadi sebelum ini bagi mengambil keterangan berhubung tindakan pendakwah itu memberi ceramah di berkenaan.

Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (Dr MAZA) menyatakan yang pendakwah berkenaan bersama penganjur iaitu Lajnah Dakwah dan Perkaderan Pas Kangar dikehendaki hadir bagi memberi keterangan di Pejabat JAIPs pada 17 April depan sebelum sebarang tindakan lanjut dilaksanakan selepas itu.

Sumber: Instagram Wadi Annuar

Advertisement. Scroll to continue reading.

 

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Lokal

Jenazah pendaki Malaysia Everest 2023 (ME2023), Allahyarham Awang Askandar Ampuan Yaacub selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Benoni, Papar petang tadi. Menurut laporan...

Advertisement