Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Anak Hamzah Zainuddin Mengaku Tak Bersalah Kemuka Dokumen Palsu

Dua pengarah syarikat termasuk seorang anak kepada bekas Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainuddin dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Seremban hari ini atas sembilan pertuduhan.

Mereka didakwa atas pertuduhan mengemukakan dokumen palsu dan memiliki barang kawalan minyak masak melebihi had dibenarkan pada tahun lalu.

Menurut laporan Kosmo! Online, tertuduh, Muhammad Faisal Hamzah,39, yang ketika kejadian adalah pengarah syarikat Rimba Merpati Sdn. Bhd bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Mazni Nawi.

Manakala, seorang lagi tertuduh, Azizul Abdul Halim, 55 yang juga pengarah syarikat sama ketika kejadian turut berdepan pertuduhan yang sama.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh adalah pemegang lesen borong barang kawalan berjadual iaitu minyak masak telah memberikan maklumat palsu dalam Borang Arahan Mengemukakan Dokumen atau Maklumat Berada Dalam Simpanan Berkaitan Barang Kawalan di bawah Seksyen 8 Akta Kawalan Bekalan 1961 berhubung atau invois penjualan minyak masak kepada Pasar Segar Din Maju dan Warisan Hasil Alam.

Mereka melakukan kesalahan itu lebih kurang jam 5 petang di pejabat Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Seremban 2 pada 12 Ogos 2022.

Kedua-dua mereka didakwa di bawah Sesyen 8 (4) (b) Akta Kawalan Bekalan 1961 yang boleh dihukum di bawah Sesyen 22 (2) akta yang sama.

Malah, mereka juga berdepan dengan pertuduhan lain iaitu mereka selaku pemegang lesen borong juga telah didapati melanggar peraturan 9 (1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974 iaitu memiliki barang kawalan berjadual jenis minyak masak melebihi had 50.00 MT.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Kesalahan itu dilakukan pada pukul 11.15 malam di Premis Perniagaan Rimba Merpati Sdn. Bhd. di Kawasan Industri Sinar Andalas, Senawang di sini pada 11 Ogos 2022.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya KPDN, Mohd. Sophian Zakaria tidak menawarkan jaminan tetapi memohon mahkamah untuk menetapkan jumlah jaminan tinggi jika ia diberi kepada tertuduh dengan mengambil kira sembilan pertuduhan terhadap mereka.

Peguam Qurratu ‘Aini Zafirah Mat Shoib yang mewakili kedua-dua tertuduh merayu mahkamah tidak terpengaruh dengan jumlah pertuduhan terhadap tertuduh yangbelum lagi dibuktikan bersalah di mahkamah.

Mahkamah menetapkan jaminan bagi setiap tertuduh RM40,000 dan sebutan semula kes untuk serahan dokumen 7 Jun ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Kosmo! Online(Nor Shafawati Yup)

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Politik

Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dikenali sebagai ‘Datuk Roy’ telah didakwa di Mahkamah Seksyen selepas dipercayai meminta dan menerima rasuah berjumlah...

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Advertisement