Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Akaun Gmail Tak Aktif 2 Tahun Akan Dipadam Google

Google telah membuat keputusan dimana akaun Gmail tak aktif sekurang-kurangnya dua tahun akan dipadam pada Disember ini.

Menurut laporan Harian Metro, pembersihan akaun akan dilaksanakan termasuklah perpustakaan Foto Google, janji temu Kalendar Google dan arkib Google Docs.

Gmail tak aktif dipadam

Artikel lain: Kilang Mancis Mungkin Gulung Tikar Selepas Lebih 87 Tahun Beroperasi

Naib Presiden Pengurusan Produk Google, Ruth Kricheli memaklumkan keputusan itu dilakukan bagi mengurangkan sebarang kelemahan dan dasar ini hanya terpakai pada akaun peribadi.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Tambahnya lagi, kebiasaannya akaun yang terlupa atau tidak dijaga selalunya menggunakan kata laluan lama atau digunakan semula yang mungkin telah terjejas, belum menyediakan pengesahan dua faktor dan menerima semakan keselamatan yang sedikit oleh pengguna.

Pengguna sepatutnya log masuk ke akaun Gmail sekurang-kurang sekali setiap dua tahun untuk aktif dan tidak akan dipadamkan oleh Google kelak.

“Cara paling mudah untuk memastikan Akaun Google aktif ialah log masuk sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun. Jika anda telah melog masuk ke Akaun Google anda atau mana-mana perkhidmatan kami baru-baru ini, akaun anda dianggap aktif dan tidak akan dipadamkan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Written By Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Sukan

Ratu skuasy negara S. Sivasangari melakar kejayaan membanggakan selepas dinobatkan sebagai juara Kejohanan Skuasy Terbuka Kelab Bola Sepak Hong Kong, kelmarin. Sivasangari, pemain ranking...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.