Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Zayn Malik Tulis Surat, Gesa PM Beri Bantuan Makanan Percuma Untuk Kanak-Kanak Miskin

Penyanyi terkenal antarabangsa, Zayn Malik menggesa Perdana Menteri (PM) United Kingdom iaitu Rishi Sunak untuk memberikan bantuan makanan percuma buat kanak-kanak miskin di negara berkenaan.

Penyanyi berusia 29 tahun yang juga merupakan bekas pelajar pernah bergantung kepada bantuan makanan ketika dibesarkan di Bradford, West Yorkshire merayu agar Sunak meluaskan skim tersebut yang akan dibuat pada 17 November ini.

Zayn berkata sedemikian menerusi kenyataan bertulis yang dikongsikan di laman Instagram miliknya pada minggu lalu.

Menerusi kenyataan tersebut, Zayn turut menyatakan penyelidikan yang dibuat oleh Child Poverty Action Group di mana kira-kira 800,000 kanak-kanak miskin di England terlepas mendapatkan makanan tengah hari secara percuma di sekolah disebabkan peraturan yang ketat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Prihatin dengan nasib menimpa golongan tersebut, Zayn berharap agar surat yang ditulis itu mendapat perhatian Sunak bagi memastikan tiada kanak-kanak mengalami kelaparan sepertinya dulu.

“Kanak-kanak ini mengalami kekurangan tumpuan, malah ada yang terpaksa mencuri makanan di kantin sekolah kerana terlalu lapar kerana tidak mampu membeli makanan tengah hari,”tulisnya.

Dalam pada itu, pemilik nama Zain Javadd Malik memaklumkan kemiskinan itu telah membuatkan kanak-kanak berasa malu sehingga mampu mendatangkan kesan terhadap fizikal dan mental seseorang.

“Saya tahu perasaan malu itu sebab saya sendiri telah melaluinya kerana membesar di Bradford. Saya hanya bergantung dengan makanan percuma yang disediakan di sekolah,”ujarnya.
View this post on Instagram

A post shared by Zayn Malik (@zayn)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Disebabkan itulah, dia berharap sangat Perdana Menteri United Kingdom mengambil serius akan hal tersebut. Tambahan pula, rakyat kini terpaksa berdepan dengan kos sara hidup yang tinggi.

Zayn juga berharap agar pihak atasan tidak mencampuradukkan dengan ideologi politik.

Sumber: Instagram @zayn

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Jadi diri sendiri

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Anggota polis berpangkat Lans yang didakwa menembak isterinya, Safsufarnisya Salleh, 27 dengan lebih dari lima tembakan meminta agar dibawa ke pusara allahyarham. Permintaan itu...

Dunia

Demi konten dan perhatian, sesetengah orang sanggup melanggar larangan yang telah ditetapkan agama sedangkan dia sedar bahawa apa yang dilakukan adalah berdosa. Demi konten...

Spotlight

Sebelum ini, kecoh di media sosial apabila nama pelawak Indonsia iaitu Daus Mini didakwa curang belakang isterinya, Shelvie Hana Wijaya. Pun begitu, segalanya berubah...

Spotlight

Kereta pengarah dan penulis skrip filem kontroversi Mentega Terbang, Mohd Khairi Anwar Jailani serta pelakon karya tersebut disimbah cat dan bahan asid hari ini....

Advertisement