Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Wanita Koma Jadi Mangsa Keganasan Suami Sah Bercerai Secara Fasakh

Wanita yang koma dipukul oleh suami, Jahida Nordin akhirnya sah berpisah dengan suaminya secara fasakh.

Memetik laporan dari Utusan Malaysia, Mahkamah Rendah Syariah Seremban hari ini membenarkan permohonan fasakh yang dikemukakan pada 1 Februari lalu.

Hakim Syarie, Hamizan Mohd. Nor hari ini memutuskan perkara tersebut setelah berpuas hati dengan kenyataan bertulis yang dikemukan adik kepada Jahida,  Fauziah Nordin, 41 yang merupakan penjaga ad litem.

Mahkamah lantik Fauziah selaku penjaga ad item

Pihak mahkamah sebelum ini telah melantik Fauziah selaku penjaga ad item kerana kakaknya sudah hilang kemampuan untuk hadir ke mahkamah selepas kejadian 21 Mei dua tahun lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

peguam syarie Jabatan Bantuan Guaman Negeri Sembilan, Mohd. Amirul Adam Ahmad yang mewakili plaintif memaklumkan yang , perkahwinan Jahidah dan suaminya, Rosmaini Abdul Raof, 40, telah difasakhkan hari ini maka terputuslah hubungan mereka sebagai suami isteri.

“Kes ini mengambil masa kerana sepatutnya Jahidah sendiri hadir tetapi keadaannya (masih terlantar), jadi permohonan penjaga ad litem perlu dibuat terlebih dahulu di Mahkamah Tinggi Syariah.
“Selain itu, perintah telah dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi Malaya berkaitan pengurusan harta Jahidah diserahkan kepada jawatankuasa yang diketuai oleh Fauziah dan adiknya Fazariah Nordin,” katanya.

Fauziah ditemui mengaku berasa lega apabila penderitaan kakaknya  yang digantung tak bertali selama ini berakhir selepas sah bercerai setelah dua tahun.

“Alhamdulillah saya bersyukur sangat sebab sudah tunggu lama (kes tuntutan fasakh) kakak. Memang tidak sangka mahkamah buat keputusan hari ini,” katanya.

Adik harap pembelaan terhadap kakak

Fauziah dan keluarga menerima dengan hati terbuka ujian dan keadaan yang dialami kakaknya ketika ini hanya mengharapkan pembelaan diatas apa yang telah berlaku.

“Seorang suami sepatutnya menjadi penjaga dan pelindung isteri. Jika suami tidak lagi mampu menjalankan tanggungjawab, lepaskanlah isteri secara baik jangan dipukul seperti yang berlaku pada Jahidah,” katanya lagi.

Terdahulu, Jahidah yang menetap di Johor Bahru koma disebabkan kecederaan parah pada kepala dengan tengkorak terpaksa dibuang akibat pendarahan selain rahang, tulang belakang serta rusuk retak dipukul suaminya pada 4 Mei 2021.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mangsa yang sedang hamil  telah selamat melahirkan bayi lelaki, Eshan Nufail secara pembedahan pada 30 November 2021 ketika dalam koma.

Sumber: Utusan Malaysia (Nor Shafawati Yup)

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Spotlight

Pempengaruh media sosial asal Korea Selatan, Daud Kim, telah berkongsi video di Instagram miliknya dengan mengumumkan pembelian sebidang tanah di Incheon, Korea Selatan baru-baru...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd