Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Ustaz Azhar Idrus Lulus Tauliah Beri Ceramah & Mengajar Agama

Pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus berjaya mendapatkan tauliah mengajar apabila Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) mengesahkan hal tersebut.

Tauliah Ustaz Azhar sah selama 5 tahun

Memetik laporan dari Utusan Malaysia, pihak Maidam telah memaklumkan tauliah mengajar pendakwah berkenaan sah selama lima tahun bermula dari 1 Julai 2023 sehingga 30 Jun 2028.

Beliau bebas untuk memberi ceramah dan mengajar agama Islam secara berkitab.

Terdahulu, isu pendakwah berkenaan tidak mempunyai tauliah mengajar telah menjadi perbualan di media sosial.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Walau bagaimanapun, isu tersebut reda apabila Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, M. Rozi Bidin mengesahkan Ustaz Azhar dan beberapa individu lain telah hadir secara sukarela untuk memohon tauliah mengadakan ceramah dan kuliah agama pada Mei lalu.

Beliau memaklumkan proses seterusnya ialah membentangkan hasil temuduga itu dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pengawasan Pendidikan Agama Islam Maidam sebelum tauliah dikeluarkan.

Artikel lain: JHEAT Sahkan Ustaz Azhar Idrus Tiada Tauliah Untuk Ceramah Di Terengganu

Sebelum ini, Yang Dipertua Maidam, Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail dilaporkan berkata, hanya individu yang mempunyai tauliah sahaja dibenarkan menyampaikan kuliah dan ceramah di masjid dan surau di Terengganu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Larangan berkenaan juga berkuatkuasa kepada semua ahli politik termasuk Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Dewan Negara apabila mereka tidak dibenarkan untuk menggunakan masjid serta surau di Terengganu sebagai pentas kuliah atau ceramah.

Perkara tersebut bertujuan memastikan masjid dan surau tidak disalah guna, selain mengelak pengisiannya bercampur aduk dengan unsur politik kepartian.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin juga pernah menzahirkan rasa dukacita dengan pembabitan segelintir ahli politik yang menyampaikan kuliah, ceramah dan pengajaran agama di masjid dan surau serta bertindak sebagai khatib dan imam solat Jumaat tanpa kebenaran Maidam.

Sumber: Utusan Malaysia (Kamaliza Kamaruddin)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Written By Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Pasangan pelakon popular Hollywood, Jason Statham dan Rosie Huntington-Whiteley tampil berpakaian sopan serta menutup aurat ketika lawat masjid telah berjaya raih pujian peminat. Menerusi hantaran...

Dunia

Amaran mengenai fenomena  ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada awal tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa orang saintis dan dijangka cukup kuat. Mungkin...

Spotlight

Video penyanyi terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) dan suami barunya, Tiko Aryawardhana di ‘after party’ usai dari majlis resepsi perkahwinan mereka telah tular ...

Dunia

11 pendaki ditemukan maut susulan letusan Gunung Berapi Marapi di Sumatera Barat dan tiga lagi pendaki ditemukan selamat oleh penyelamat Indonesia. Menurut laporan Reuters,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.