Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

JHEAT Sahkan Ustaz Azhar Idrus Tiada Tauliah Untuk Ceramah Di Terengganu

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mengesahkan penceramah popular, Ustaz Azhar Idrus antara pendakwah yang tidak mempunyai tauliah bagi mengadakan kuliah agama di negeri tersebut.

Menurut laporan Harian Metro, sehingga November lalu, statistik dikeluarkan menunjukkan hanya 30 pendakwah selebriti diberi kebenaran khas oleh pihak berkuasa negeri tersebut.

Laporan itu menulis, penceramah berusia 59 tahun itu sudah dipanggil tiga kali oleh JHEAT untuk menjalani proses temuduga pemegang tauliah.

Pesuruhjaya JHEAT, M Rozi Bidin berkata, jumlah keseluruhan adalah 1,313 individu yang mempunyai tauliah untuk berceramah agama, mengajar agama Islam dan mengajar al-Quran.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita akan mengeluarkan kebenaran khas kepada penganjur dan jawatankuasa masjid serta surau yang bercadang mengundang antara 30 pendakwah selebriti berkenaan,” katanya.

Terdahulu,  Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, semua ahli politik tidak dibenar menggunakan masjid serta surau di seluruh Terengganu untuk ceramah atau kuliah.

Malah, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin turut menzahirkan rasa dukacita atas pembabitan segelintir ahli politik berkenaan.

Sementara itu, M Rozi berkata, seramai 773 individu mengajar agama Islam kategori berkitab, berceramah umum kategori agama (35), kategori mengajar al-Quran (292), tauliah khas mengajar agama sahaja (100) dan 83 diberi tauliah dalam kategori agama Islam berkitab, ceramah umum dan al-Quran.

Pada masa sama, pihaknya mengalu-alukan individu yang ingin mengajar dan mengadakan kuliah di masjid serta surau supaya membuat permohonan dengan mengemuka maklumat peribadi dan kelulusan akademik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro

Nor Hidayah
Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memaklumkan telah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan yang berlaku pada masa akan datang berhubung pandemik baharu termasuk ancaman penyakit...

Sosial

Seluruh rakyat Malaysia masih berasa hiba dengan pemergian anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dikenali sebagai Blake yang pernah diangkat menjadi ‘hero’ tragedi Batang...

Spotlight

Pemain bola sepak terkenal dunia, Neymar dipercayai kantoi berlaku curang dengan teman wanitanya yang sarat hamil apabila tular video dirinya sedang berparti di sebuah...

Sukan

Perlawanan antara Selangor FC dan Terengganu FC semalam berakhir dengan layangan kad merah daripada pengadil kepada pemain pertahanan import Selangor FC, Yazan Al-Arab. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.