Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

JHEAT Sahkan Ustaz Azhar Idrus Tiada Tauliah Untuk Ceramah Di Terengganu

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) mengesahkan penceramah popular, Ustaz Azhar Idrus antara pendakwah yang tidak mempunyai tauliah bagi mengadakan kuliah agama di negeri tersebut.

Menurut laporan Harian Metro, sehingga November lalu, statistik dikeluarkan menunjukkan hanya 30 pendakwah selebriti diberi kebenaran khas oleh pihak berkuasa negeri tersebut.

Laporan itu menulis, penceramah berusia 59 tahun itu sudah dipanggil tiga kali oleh JHEAT untuk menjalani proses temuduga pemegang tauliah.

Pesuruhjaya JHEAT, M Rozi Bidin berkata, jumlah keseluruhan adalah 1,313 individu yang mempunyai tauliah untuk berceramah agama, mengajar agama Islam dan mengajar al-Quran.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita akan mengeluarkan kebenaran khas kepada penganjur dan jawatankuasa masjid serta surau yang bercadang mengundang antara 30 pendakwah selebriti berkenaan,” katanya.

Terdahulu,  Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Datuk Shaikh Harun Shaikh Ismail berkata, semua ahli politik tidak dibenar menggunakan masjid serta surau di seluruh Terengganu untuk ceramah atau kuliah.

Malah, Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin turut menzahirkan rasa dukacita atas pembabitan segelintir ahli politik berkenaan.

Sementara itu, M Rozi berkata, seramai 773 individu mengajar agama Islam kategori berkitab, berceramah umum kategori agama (35), kategori mengajar al-Quran (292), tauliah khas mengajar agama sahaja (100) dan 83 diberi tauliah dalam kategori agama Islam berkitab, ceramah umum dan al-Quran.

Pada masa sama, pihaknya mengalu-alukan individu yang ingin mengajar dan mengadakan kuliah di masjid serta surau supaya membuat permohonan dengan mengemuka maklumat peribadi dan kelulusan akademik.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Harian Metro

+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Kolumnis

Persediaan umat Islam dalam menyambut kedatangan lebaran Aidilfitri yang berbaki tidak kurang dari seminggu merupakan detik yang sering menjadi keutamaan dalam setiap keluarga. Keterujaan...

Lokal

Pemuda UMNO Bahagian Johor mahu tindakan tegas dikenakan ke atas individu yang didakwa memuat naik hantaran menghina Yang di-Pertuan Agong di media sosial pada...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd