Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Tun M Dakwa Ada Rundingan Kerjasama Antara GTA-PN, Muhyiddin Kata Tiada Perbincangan

Nampaknya impian Pengerusi Penaja Gerakan Tanah Air (GTA), Tun Dr Mahathir Mohamad untuk menjalinkan kerjasama dengan Perikatan Nasional (PN) seakan tidak tercapai apabila, pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin menegaskan tiada sebarang perbincangan rasmi membabitkan PN dan GTA untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Tiada pun rundingan sampai ke peringkat tertinggi

Walaupun sebelum ini Mahathir ada menyatakan yang perbincangan itu tidak melibatkan Muhyiddin, namun pengerusi PN itu menyatakan ‘berita’ tersebut tidak sampai ke peringkat tertinggi juga.

“Saya tidak tahu di mana ada rundingan, tak sampai ke peringkat tertinggi pun. Kalau ada peringkat bawah atau mana-mana itu bagi saya tidak penting.
“Yang penting kita di peringkat parti, setakat hari ini tidak ada perbincangan rasmi dibuat,” katanya menerusi laporan dari Sinar Harian.
View this post on Instagram

A post shared by Sinar Harian (@sinarharian)

Advertisement. Scroll to continue reading.

“Tak ada PN Plus setakat ini”

Bekas perdana menteri Malaysia yang ke-8 itu juga memaklumkan yang PN telah memutuskan bahawa akan meneruskan inisiatif dengan gabungan dalam parti itu sahaja.

Jelasnya lagi, pihak PN bukanlah enggan bekerjasama dengan GTA namun semua telah disusun dari awal untuk bertanding di PRU15 kali ini.

“Jadi masing-masing akan teruskan atas agenda PN bukan PN Plus, tidak ada setakat ini,” ujarnya.

Tun M kata rundingan masih berjalan

Terdahulu, memetik dari laporan Malaysia Gazette, Mahathir memaklumkan yang rundingan dengan PN masih berjalan namun mengalami sedikit masalah.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Rundingan dgn PN masih berjalan kerana ada masalah sikit yang belum kita putuskan.
“Kita setuju untuk adakan apa jenis kerjasama. Kita tentulah sesuaikan calon itu supaya tidak bertindih calon Pejuang dengan PN.
“Walaupun demikian kita sudah tentu beberapa kawasan yang kita telah tetapkan siapa yang akan bertanding,” katanya.

Rundingan tak libatkan Muhyiddin, beri PN tempoh 2 hari untuk beri keputusan

Jadi, bekas perdana menteri ke-4 dan ke-7 negara itu telah memberi masa dua hari kepada PN untuk memuktamadkan kerjasama dengan GTA.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kita bagi tempoh dua hari sebab kita akan putuskan segalanya pada 2 November depan,” katanya.

Ujarnya lagi, rundingan dengan PN melibatkan tiga wakil daripada GTA iaitu beliau; Presiden Pejuang, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Timbalan Presiden Pejuang, Datuk Marzuki Yahya.

Manakala dari pihak PN pula adalah Datuk Ahmad Samsuri Mokhtar dan Setiausaha Agung PN, Datuk Seri Hamzah Zainudin tanpa kehadiran Tan Sri Muhyiddin Yassin yang merupakan presiden untuk Perikatan Nasional itu.

Sumber: Malaysia Gazette (Muhammad Azizul Othman), Sinar Harian (Mohammad Khairil Ashraf Mohd Khalid)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Akaun media sosial milik pelawak kelahiran Malaysia, Uncle Roger telah digantung oleh pihak berkuasa China selepas bergurau senda mengenai Beijing dan menjadikan isu Taiwan...

Dunia

Selain di Malaysia, negara jiran, Indonesia juga sedang dilanda ‘demam’ Coldplay apabila masing-masing masih heboh bercerita tentang konsert band dari United Kongdom itu yang...

Spotlight

Bekas isteri kepada penyanyi Indonesia, Tegar Septian iaitu Sarah Sheilka difahamkan telah pun mendirikan rumah tangga dengan lelaki lain kelmarin. Belum setahun menjanda Menerusi...

Lokal

Hari ini, salah seorang Ahli Parlimen Perikatan Nasional, Jamaludin Yahya mencadangkan kepada kerajaan supaya golongan Gay, Lesbian, Biseksual dan Transgender (LGBT) dikategorikan sebagai pesakit...

Advertisement