Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bisnes

Serendah RM10, TNG eWallet Kini Tawar Pelaburan Emas Menerusi e-Mas

TNG eWallet

Platform pembayaran e-dompet dan dalam talian, TNG Digital (TNGD) bersama CIMB Group Holdings Berhad (CIMB) mengumumkan satu lagi skop pelaburan, e-Mas yang merupakan pelaburan emas baharu buat pengguna menerusi aplikasi Touch ‘n Go eWallet (TNG eWallet).

Memetik satu laporan Amanz, TNGD memaklumkan bahawa pengguna kini boleh melakukan pelaburan emas menerusi TNG eWallet mengikut aturan jual-beli dengan harga serendah RM10 serta boleh memantau pergerakan harga emas semasa secara terus melalui aplikasi berkenaan.

Foto: Lowyat.net

“TNG eWallet turut membolehkan pengguna laksana pembelian emas secara harga Ringgit Malaysia mahupun secara berat Grams.
“Pada tindakan itu, aplikasi akan laksana pengiraan buat pengguna sebelum pengesahan pelaburan dilakukan pengguna,” katanya.

TNGD turut menyarankan pengguna supaya melakukan pembelian atau penjualan emas tersebut semasa dalam waktu operasi, iaitu dari pukul 1.30 pagi hingga 11.30 malam, dan sekiranya dilakukan diluar waktu operasi, pihak TNGD berhak membatalkan, membalikkan atau memansuhkan sebarang pesanan pembelian dan pejualan dari pengguna.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Prinsipal pelaburan emas ini adalah tidak dilindungi PIDM. Ini bermakna akses pelaburan emas ini adalah tertakluk kepada membeli dan menjual emas berdasarkan harga emas lazim setiap hari sahaja.

Foto: Lowyat.net

“Maka sebarang isu berlaku, TNGD tidak menjamin sebarang pulangan pendapatan atas pelaburan emas dan pengguna turut berisiko untuk tidak perolehi pulangan langsung,” jelasnya.

Sementara itu, TNGD juga menegaskan bahawa penawaran pelaburan e-Mas itu tidak patuh syariah dan pihaknya bersama CIMB masih dalam semakan yang akan diberitahu kelak.

Artikel lain: Kerajaan Salurkan Bantuan E-Wallet RM100 Disember Ini

TNGD juga turut menyasarkan sebanyak 500,000 penyertaan pengguna dalam segmen pelaburan e-Mas pada tahun ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sumber: Amanz (Liyana)

Avatar
Ditulis oleh Azurah Amilkasan

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd