Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Syarikat Korea Selatan Tawar Bonus RM360,000 Jika Pekerja Peroleh Bayi

Kadar kelahiran yang cukup rendah membuatkan majikan di sebuah syarikat Korea Selatan tawar bonus RM360,000 jika pekerjanya memperolehi cahaya mata.

Lelaki dan perempuan boleh dapat

Memetik laporan dari CNN, syarikat berkenaan mengatakan bahawa akan membayar sejumlah tujuh bilion won (kira-kira RM25.1 juta) secara tunai kepada semua pekerjanya membabitkan sejumlah 70 kelahiran bayi sejak 2021.

Faedah tersebut akan diberikan kepada lelaki dan wanita yang bekerja di syarikat berkenaan.

“Saya harap kami akan diiktiraf sebagai syarikat yang menyumbang kepada kelahiran yang menggalakkan dan bantu mengurangkan kebimbangan mengenai masa depan negara,” kata Pengerusi Kumpulan Booyoung, Lee Joong-keun mengenai inisiatif itu.

Kredit foto: Google

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarikat Korea Selatan tawar bonus RM360,000, bantu sokong kewangan pekerja

Difahamkan, tindakan tersebut sebagai salah satu galakan untuk meningkatkan jumlah kelahiran di negara berkenaan sekaligus sebagai satu bentuk sokongan kewangan buat para pekerja bagi membesarkan anak-anak.

Tambah Lee Joong-keun lagi, mereka yang bersedia untuk memiliki tiga orang anak juga diberi keistimewaan untuk memilih mana-mana faedah yang mereka inginkan.

“Mereka boleh memilih antara menerima 300 juta won (kira-kira RM1.08 juta) secara tunai atau perumahan sewa jika kerajaan menawarkan tanah untuk pembinaan,” katanya.

Sekadar gambar hiasan

Artikel lain: Kim Jong-Un Menangis Rayu Kaum Wanita Korea Utara Lahirkan Ramai Anak

Advertisement. Scroll to continue reading.

Syarikat Korea Selatan tawar bonus RM360,000, bendung penurunan kadar kelahiran

Difahamkan, kadar kelahiran di Korea Selatan telah menunjukkan penurunan sejak 2015. Dalam unjuran yang dibuat pada Disember 2023, kadar kelahiran negara itu berpotensi menurun kepada serendah 0.59 menjelang 2026, mencecah paras penduduk yang tidak disaksikan sejak 1970-an.

Sekadar gambar hiasan

Jumlah keseluruhan penduduk negara berkenaan dijangka hanya seramai 36.22 juta pada 2024, menurun daripada jumlah sebelumnya iaitu  51.75 juta.

Sumber: CNN

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Siti Hajar
Ditulis oleh Siti Hajar

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Kerja Raya (KKR) peruntuk RM135.8 juta untuk pelaksanaan kerja penyenggaraan jalan, cerun, jambatan dan bangunan Gunasama Persekutuan di Negeri Sembilan tahun ini. Menterinya Datuk...

Lokal

Seorang wanita maut jatuh tingkat 23 dipercayai selepas ditolak oleh kekasihnya di sebuah kondominium di Setia Alam, malam tadi. Jatuh ke tingkat tujuh kondominium...

Lokal

Video sebuah kereta dipandu melulu sehingga merempuh penunggang motosikal telah menjadi perhatian ramai apabila mangsa dilihat melambung akibat pelanggaran tersebut. Menerusi video rakaman dashcam...

Spotlight

Cucu sulung kepada penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti iaitu Ameena Hanna Nur Atta menerima hadiah sebuah kereta mewah bersempena ulang tahun kelahirannya ke-2. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.