Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Sumber Dedah Isham Jalil Dipecat MT UMNO?

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Isham Jalil didakwa dipecat serta-merta daripada parti itu dalam satu Mesyuarat MKT pada malam Rabu.

Memetik laporan Sinar Harian, keputusan tersebut didedahkan oleh salah seorang ahli MKT yang telah menghadiri mesyuarat tersebut di Menara Dato’ Onn namun enggan mendedahkan namanya kepada umum.

Foto: Utusan Malaysia

“Dia (Isham) dipecat,” katanya ringkas.

Namun begitu, dakwaan tersebut masih belum disahkan daripada UMNO atau Ahli MKT selain Isham juga belum mengeluarkan apa-apa kenyataan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mengulas lanjut, sumber itu juga berkata keputusan itu diambil setelah parti mendapati Isham melakukan pelbagai kesalahan terhadap UMNO.

“Kesalahan dia banyak, dia suruh presiden dipecat dan letakkan jawatan. Dia kata UMNO, dia tak ikut keputusan parti, dia ajak presiden berdebat secara terbuka.
“Dan ini, saya rasa mesyuarat keempat dia tidak hadirkan diri,” ujarnya.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata sudah menjadi tradisi dan peraturan parti sejak 1946 bahawa kedudukan parti lebih tinggi daripada individu.

Foto: UMNO Online

“Semua keputusan dasar parti ditentukan secara syura dan kolektif bukan individu.
“Dasar dan Hala-tuju parti hanya boleh diputuskan oleh Majlis Kerja Tertinggi dan Perhimpunan Agong UMNO bukan individu atau mana-mana kepimpinan tertinggi termasuk Presiden.
“Pandangan berbeza dirai dalam mesyuarat, namun mesti menjunjung tinggi prinsip ‘decorum’ adab ‘bersetuju untuk tidak bersetuju’.
“Memelihara ‘sumpah atas nama Allah’ menyimpan kerahsiaan mesyuarat,” tulisnya menerusi perkongsian di Facebooknya.

Terdahulu, Isham mengesahkan beliau tetap dengan pendiriannya untuk memprotes dan tidak menghadiri mana-mana mesyuarat parti berkenaan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Ahmad Samsuri Miliki Imej Sederhana Berbanding Pemimpin PAS Lain – PM

Isham menegaskan, protes itu akan diteruskan selagi Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meneruskan kerjasama dengan DAP.

Timbalan Perdana Menteri itu juga telah mencabar Isham untuk menghadiri mesyuarat pada malam Rabu lalu untuk menyuarakan bantahannya terhadap kerjasama tersebut.

Foto: UMNO Online

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain itu, Ahmad Zahid juga mahu Isham menyuarakan rasa tidak puas hatinya termasuk kononnya ada segelintir pemimpin UMNO menjadi barua DAP.

Tuduhan tersebut juga dikatakan menjadi punca parti itu ditolak oleh orang Melayu susulan kekalahan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Kemaman, Sabtu lalu.

Sumber: Sinar Harian (Muhammad Shamsul  Abd Ghani)

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Lokal

Seorang wanita yang ditemukan meninggal dunia dalam sebuah kereta berkunci di kawasan Klinik Pakar, Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB), di Ipoh semalam didapati tertidur...

Lokal

Seorang isteri tak sempat selamatkan suami hanyut susulan ditarik ombak sewaktu berkelah di Pantai Batu Burok, Terengganu kira-kira jam 11. 20 pagi Ahad. Memetik...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.