Connect with us

Hi, what are you looking for?

Dunia

Sistem Kesihatan Hampir Lumpuh, UNRWA Bergelut Bantu 50,000 Wanita Hamil Di Gaza

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan kira-kira 50,000 wanita hamil kini tinggal di Gaza, dengan lebih daripada 180 kelahiran berlaku setiap hari berisiko susulan sistem kesihatan yang hampir lumpuh.

Dalam satu kenyataan pada Ahad, Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin (UNRWA) berkata doktor dan bidan berusaha menyediakan penjagaan wanita hamil selepas bersalin dan berisiko tinggi di tujuh pusat kesihatan UNRWA yang beroperasi.

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengkritik kemusnahan sistem kesihatan Gaza yang dilakukan oleh zionis sambil memuji profesional kesihatan kerana terus bekerja dalam keadaan darurat.

50,000 wanita hamil di Gaza

Artikel lain: Keimanan Rakyat Gaza Jadi Asbab 30 Wanita Australia Peluk Islam

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, kemusnahan sistem kesihatan Gaza adalah satu tragedi.

“Dalam menghadapi ketidakamanan yang berterusan dan kemasukan pesakit yang cedera, kami melihat doktor, jururawat, pemandu ambulans dan banyak lagi terus berusaha untuk menyelamatkan nyawa,” tambahnya, mengulangi gesaan untuk gencatan senjata segera.

Agensi itu memberi amaran bahawa walaupun keperluan penjagaan kesihatan meningkat, hanya 38 peratus katil hospital pra-konflik kekal tersedia di wilayah Palestin dan hanya 30 peratus kakitangan kesihatan masih bekerja.

Pada masa yang sama, hospital dilindungi di bawah undang-undang kemanusiaan antarabangsa diserang secara berterusan oleh Israel sejak perang meletus.

Sehingga 20 Disember, WHO mencatatkan 246 serangan Israel ke atas infrastruktur penjagaan kesihatan di Gaza, termasuk hospital dan ambulans.

Advertisement. Scroll to continue reading.

PBB memberitahu hanya sembilan daripada 36 hospital berfungsi sebahagiannya di seluruh wilayah yang dikepung disaat Israel terus menyasarkan kemudahan perubatan .

Kira-kira 80 peratus daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah dipindahkan ke selatan Gaza, dengan berpuluh-puluh ribu bersesak di sekolah-sekolah PBB atau berlindung daripada kesejukan di dalam khemah sementara.

Menurut pegawai Gaza, sekurang-kurangnya 20,424 rakyat Palestin telah terbunuh dalam perang sejak 11 minggu dan puluhan ribu cedera manakala banyak mayat masih terperangkap di bawah runtuhan.

Sumber: Al Jazeera

Advertisement. Scroll to continue reading.
+ posts

Nur Ain
Ditulis oleh Nur Ain

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Seorang lelaki bertindak memfailkan saman sebanyak RM55 juta setelah kehilangan kedua-dua belah kakinya akibat daripada kecuaian doktor. Memetik laporan Kosmo, penolong jurutera Majlis Bandaraya...

Lokal

Gambar suspek terlibat dalam kejadian tembakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) Terminal 1 telah diedarkan ke semua pintu masuk negara di utara...

Lokal

Pihak polis sedang memburu suspek yang dilaporkan mengugut mahu memukul salah seorang pelanggan di restoran makanan segera McDonald’s di Sungai Isap, Kuantan. Menerusi laporan...

Sosial

Seorang pelancong ‘mat salleh’ telah mengundang kecaman orang ramai kerana beranggapan bahawa rakyat Malaysia tidak bersikap ramah terhadapnya. Menerusi perkongsian @anthraxxx781 di akaun X,...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd