Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Selangor Laksana Penjualan Beras Putih Tempatan 5KG/Bag Dengan Harga RM13

Kerajaan Negeri Selangor bakal melaksanakan penjualan beras putih 5KG/bag dengan harga RM13 sebagai langkah tambahan kepada kawalan harga siling oleh pihak Persekutuan.

Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari memaklumkan rakyat di negeri tersebut boleh melakukan pembelian di empat outlet Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Selangor (PKPS) serta tiga lokasi jualan bergerak pada setiap hari sehingga hujung tahun ini.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Kerajaan Negeri juga telah menubuhkan Kawal Selia Padi dan Beras Negeri Selangor (KSPDS) bagi perkara berhubung kekurangan stok di kedai dan pasaran.
“Kepada rakyat Selangor, jika terdapat sebarang masalah bekalan, anda boleh menghubungi KSPDS di talian 03-32898419 ataupun 017-2230771 untuk bercakap secara terus ataupun talian melalui aplikasi WhatsApp.
“Kerajaan Negeri melalui KSPDS komited untuk mengambil tindakan dalam tempoh masa 24 jam bagi mengatasi aduan bekalan beras putih tempatan,” kata menerusi satu kenyataan di laman X.

Foto: Suara Merdeka

Tambah Ahli Parlimen Gombak itu, bekalan beras putih tempatan (BPT) di Selangor adalah mencukupi sehingga penghujung September ini dan bekalan akan stabil bermula Oktober ini.

Amirudin berkata, stok masih mencukupi berdasarkan keperluan Selangor yang memerlukan kira-kira 45,500 tan beras sebulan untuk menampung kegunaan penduduk di negeri berkenaan.

Dalam pada itu, beliau memberitahu antara faktor kukurangan bekalan beras adalah disebabkan negara India menghentikan pengeskportan beras varian bukan basmathi pada Julai lalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Antara faktor lain adalah pengeluaran padi merundum akibat cuaca dan penyakit.

Sumber: X @Amiruddin Shari

+ posts

Iffa Sabrina
Written By Iffa Sabrina

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Spotlight

Bekas tunang selebriti Indonesia, Lucinta Luna kembali menjadi bualan hangat ramai apabila dia dikatakan bertukar karier baharu sebagai bintang porno selain menawarkan perkhidmatan seks....

Spotlight

Selebriti terkenal Indonesia, Bunga Citra Lestari (BCL) yang bakal melangsungkan perkahwinan di Bali bersama jejaka pilihan hatinya, Tiko Aryawardhana dikhabarkan mendapat restu sepenuhnya daripada...

Politik

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu dinobatkan sebagai ‘Bapa Malaysia’ atas sumbangan beliau dalam isu berkait Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Memetik laporan Harian...

Dunia

Baru-baru ini, tular di laman sosial seorang tawanan Israel memberikan sepucuk surat buat Briged Al-Qassam sebagai tanda penghargaan. Menerusi sepucuk surat yang telah mula...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.