Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Saya Sembilan Tahun ‘Taat’ Pada Perak, Tak Keluar Langsung – Anwar Ibrahim

Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim membalas sindiran berhubung pesanan ‘ayor bukan ayaq’ oleh Ahli Parlimen Tambun, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu baru-baru ini.

Menurut laporan Malaysiakini, Anwar yang juga Presiden PKR memaklumkan bahawa beliau bukan orang luar sebaliknya pernah menetap di Perak selama sembilan tahun.

Foto; Google

Anwar berkata, beliau menuntut di Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), Kuala Kangsar selama tujuh tahun manakala ‘menetap’ dalam tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Kamunting dua tahun.

Advertisement. Scroll to continue reading.
“Jadi saya sembilan tahun tekun, tak pergi mana-mana. Sejak ada di Perak, tak keluar langsung sembilan tahun itu.
“Orang lain keluar juga, pergi Melaka pergi Port Dickson. Saya tidak, sembilan tahun dengan tekun, taat kepada negeri Perak,” kata Ketua Pembangkang itu ketika ceramah PH di Alor Gajah, Melaka semalam.

Sebelum ini, Ahmad Faizal yang juga Menteri Belia dan Sukan memuat naik sebuah video di media sosial mengalu-alukan hasrat Anwar untuk bertanding di tempatnya dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Di Tambun kita sebut ayor. Dengar betul-betul, ayor, bukan ayaq. OK terima kasih. Selamat datang,” ujar Ahmad Faizal.

Meninjau reaksi netizen, segelintir individu seolah-olah tidak menyambut baik kedatangan Anwar untuk bertanding di Perak dengan meninggalkan komen berunsur sindiran.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Mereka berkata, tempoh Anwar menetap di Perak itu tidaklah selama beliau menjalani proses hukuman keluar-masuk penjara bagi pelbagai isu tidak lama dahulu.

10 tahun di Sungai Buloh?

Macam-macam kes.. rakyat Tambun dah tunggu janji

100 tahun pun belum tentu nak undi

Dalam tahanan pun kira?

Kalau bertanding negeri lain, beliau cakap apa pula?

Untuk rekod, Anwar menjadi Ahli Parlimen Permatang Pauh, iaitu pada 1982 hingga 1999 dan pada 2008 hingga 2015.

Selepas larangan untuk bertanding dalam pilihan raya tamat, beliau bertanding dan menang PRK Port Dickson pada Oktober 2018.

Sumber: Malaysiakini (Raveena Nagotra) , Twitter Ahmad Faizal

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Lokal

Kumpulan Bunkface mempersembahkan lagu rasmi Malaysia Madani buat kali pertama dalam program dialog anak muda Temu Anwar di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), Kuala...

Sukan

Pemain badminton Indonesia, Syabda Perkasa, 21, dilaporkan meninggal dunia dalam satu nahas kemalangan yang berlaku di Pemalang, Jawa Tengah, pada awal pagi Isnin. Tragedi...

Spotlight

Penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus (UAI) yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) sebelum ini dilaporkan semakin sihat. Menurut laporan BH Online, namun...

Dunia

Pada awal Januari lalu, seorang remaja perempuan Singapura diejek oleh sesetengah netizen kerana berkongsi video menzahirkan rasa gembira menerima beg berjenama pertamanya dari bapa...

Advertisement