Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

Projek Lebuhraya Pan Borneo Di Bahagian Sarawak Hampir Siap Sepenuhnya – Nanta

Projek Lebuhraya Pan Borneo di bahagian Sarawah telah mencapai 98.91% sekali gus hampir siap sepenuhnya, kata Kementerian Kerja Raya (KKR).

Menterinya Alexander Nanta Linggi berkata, projek Lebuhraya Pan Borneo Sabah Fasa 1A pula hampir siap 87% bagi 15 pakej kerja yang sedang berjalan.

“Tidak lama lagi Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) yang menghubungkan Banting dan Taiping juga bakal dibuka
sepenuhnya.
“Lebuhraya WCE ini bakal menjadi laluan alternatif kepada pengguna Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) bagi mengurangkan kesesakan terutamanya pada musim perayaan.
“Setiap projek mega ini akan membantu lonjakan ekonomi dan pembangunan di negara kita,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Amanat Tahun 2024 Serta Perhimpunan Bulanan Bersama Menteri Kerja Raya 2024 di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kuala Lumpur hari ini.

Sementara itu, Kementerian Kerja Raya (KKR) akan melaksanakan 233 projek melibatkan 38 projek baharu, 181 projek sambungan dan 14 projek penyenggaraan pada tahun 2024.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: KKR Peruntuk RM50 Juta Selenggara Laluan Persekutuan

“Belanjawan 2024 telah menyaksikan KKR memperolehi keseluruhan peruntukan sebanyak RM9.511bilion.
“Daripada jumlah tersebut RM949.37juta diperuntukkan bagi Belanja Mengurus dan jumlah tersebut bertambah 9.72% berbanding 2023.
“Sebanyak RM8.56bilion pula disediakan di bawah Belanja Pembangunan iaitu kenaikan 13.05% berbanding peruntukan tahun lalu,” ujarnya.

Nanta memaklumkan, Kementerian Kewangan juga telah meluluskan sejumlah RM30juta untuk diagihkan kepada 115 jurutera daerah dengan RM200,000 setiap daerah bagi menangani segera aduan kerosakan kecil dan luar jangka di Jalan Persekutuan.

“Kerajaan juga telah meluluskan sebanyak RM100 juta bagi menyenggara dan menggantikan lampu jalan kepada jenis LED yang dijangka dapat memberikan penjimatan bil elektrik sebanyak 60%,” katanya.
+ posts

Avatar
Ditulis oleh Nor Hidayah

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.