Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nasional

KKR Peruntuk RM50 Juta Selenggara Laluan Persekutuan

Kementerian Kerja Raya (KKR) komited selenggara Laluan Persekutuan di sekitar Pelabuhan Klang bagi memastikan ia sentiasa berada dalam keadaan selamat dan selesa kepada semua pengguna jalan raya.

KKR berkata, sebanyak RM16, 349, 100 diperuntukkan bagi Program Penyenggaraan Berkala Pavemen, Berkala Bukan Pavemen, Jambatan dan Penyenggaraan Lampu Jalan & Lampu Isyarat di Jalan Persekutuan Daerah Klang, Selangor untuk tahun ini.

Selenggara laluan Persekutuan

Foto: Malaysia Gazette

“Untuk tahun hadapan, KKR bersama Kementerian Pengangkutan akan memberi fokus kepada peruntukan yang bakal disalurkan iaitu sebanyak RM50 juta secara Geran Padanan bagi menyenggara laluan-laluan yang sering digunakan oleh kenderaan berat di sekitar jalan Pelabuhan Klang.
“Senarai lokasi ini perlu disemak dengan teliti supaya ia mengambil kira kaedah rawatan yang sesuai bagi menampung beban kenderaan berat yang banyak di kawasan Pelabuhan Klang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Artikel lain: Lepas Isytihar Sokong Anwar, Ahli Parlimen Labuan Terima Peruntukan

Dalam pada itu, senarai lokasi jalan-jalan tersebut perlu disemak dengan teliti supaya ia mengambil kira kaedah rawatan yang sesuai bagi menampung beban kenderaan berat yang banyak di kawasan Pelabuhan Klang.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Sementara itu, Menteri KKR Datuk Seri Alexander Nanta Linggi telah mengadakan tinjauan ke daerah Klang bagi melihat sendiri lokasi-lokasi aduan dan kemalangan di laluan-laluan Persekutuan Daerah Klang, Selangor.

Foto: Malaysia Gazette

Di samping itu, beliau turut meninjau lokasi kemalangan yang menyebabkan seorang penunggang motosikal maut di Laluan Persekutuan FT3217, Jalan Industri Meru Seksyen 9.3 Daerah Klang, Selangor pada 18 November 2023 yang lalu.

Pada masa yang sama, bagi memastikan infrastruktur awam disenggara dengan baik dan selamat, KKR telah menyediakan aplikasi MyJalan KKR agar orang ramai boleh membuat aduan berkaitan kerosakan jalan.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Aplikasi ini bertujuan meningkatkan tahap keselamatan dan keselesaan pengguna jalan raya serta dapat mengurangkan kes kemalangan jalan raya yang disebabkan oleh kerosakan jalan.

+ posts

Anis Rabiatul
Ditulis oleh Anis Rabiatul

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Sosial

Sejak beberapa tahun lalu, nama Mawla Amin yang dikatakan ulama besar dari Maghribi telah menjadi bualan di media sosial apabila mengunjungi Malaysia serta mendapat...

Filem

Datuk Sarimah Ahmad, 82, rayu kepada penerbit terkenal untuk kembalikan semula pita asal empat filem hasil karyanya yang diambil sejak 36 tahun lalu sebelum...

Lokal

Seorang penjawat awam maut jatuh tingkat 21 di sebuah kondominum di Kuala Lumpur dipercayai pernah  menerima Anugerah Khidmat Cemerlang sepanjang perkhidmatannya. Kredit foto: Facebook...

Filem

Penulis Zabidi Mohamed mendakwa filem La Luna ada unsur penghinaan Islam selepas kini ditayangkan di platform Netflix. Filem La Luna Ada Unsur Penghinaan Islam...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.