Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

PRK Sungai Bakap: PN Menang Majoriti 4,267, Peratus Keluar Mengundi 63.45%

Perikatan Nasional (PN) menang majoriti dan berjaya mengekalkan penguasaan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu.

PN Menang Majoriti

PN Menang Majoriti 4,267

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) dalam kenyataan berkata, Abang Abidin menang majoriti dengan sebanyak 4,267 dan 14,489 undi.

Sementara itu, calon daripada Pakatan Harapan (PH), Dr. Joohari Ariffin meraih 10,222 undi

PN Menang Majoriti

Dengan kemenangan Abidin, sekali gus menyaksikan gabungan PH dan Barisan Nasional (BN) gagal untuk merampas kembali kerusi kawasan yang pernah dimenangi PKR selama tiga penggal bermula 2008.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Peratus Keluar Mengundi 63.45%

Sementara itu, berdasarkan statistik SPR, sebanyak 39,279 pengundi berdaftar layak mengundi, manakala 57 orang terdiri daripada anggota polis telah mengundi secara pos.

Peratusan keluar mengundi yang dicatatkan adalah sebanyak 63.45% dan 208 kertas undi ditolak.

Mengikut komposisi kaum, pengundi Melayu terdiri daripada 59 peratus, diikuti Cina 22.5 peratus, India 17.4 peratus dan bangsa-bangsa lain satu peratus.

PN Menang Majoriti

Sekadar info, PRK DUN Sungai Bakap itu diadakan semula susulan kematian penyandangnya, Nor Zamri Latiff pada 24 Mei lalu akibat keradangan dalam perut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Artikel lain: Pilihan PN Di PRK Sungai Bakap Bukan Kesilapan, Abidin Dicalon Berdasarkan Kajian

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kerajaan akan menbuat pengumuman khas kenaikan gaji 1.5 juta penjawat awam yang akan dibuat pada Jumaat, 16 Ogos depan. Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan...

Lokal

Jenazah Nur Farah Kartini Abdullah difahamkan akan dibawa pulang ke kampung halamannya di Kampung Lereng Bukit, Miri Sarawak bagi proses pengebumian pada hari ini....

Sosial

Tular di media sosial sepasang suami isteri warga emas yang ditemukan meninggal dunia dan membusuk di dalam bilik rumah mereka di kawasan Jonggol, Jawa...

Sosial

Bapa kepada salah seorang mangsa yang lemas Air Terjun Jami, Maros, Sulawesi Selatan pada Jumaat tahan tangis selepas menerima berita anak perempuannya lemas. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM Media Sdn Bhd