Connect with us

Hi, what are you looking for?

Politik

Pernah Berada Di Penjara, Anwar Ibrahim Tegaskan Tiada Lagi Hukuman Sebat Kepada TKI

Baru-baru ini, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah hadir ke Indonesia bagi mengadakan satu lawatan rasmi pertamanya di sana.

Kehadiran beliau ke Indonesia selama dua hari diiringi oleh isteri, Datin Seri Dr Wan Azizah dan juga Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir; Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz; serta Kuasa Usaha Sementara Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Adlan Mohd Shaffieq.

Indonesia sahabat sejati

Memetik laporan dari Sinar Harian, Anwar menyifatkan Indonesia sebagai sahabat sejati kerana  menerima beliau ketika dalam keadaan terlempar, terbuang dan tersisih.

Dalam pada itu, menerusi perkongsian yang dibuat oleh pengguna Twitter mengambil dari siaran langsung CNN Indonesia, Anwar ada menyebut perihal pemansuhan hukuman yang dikenakan terhadap pendatang asing tanpa izin (PATI) atau Tenaga Kerja Indonesia (TKI).

Advertisement. Scroll to continue reading.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dengar sendiri rintihan TKI sewaktu di penjara

Menerusi kenyataan Anwar, hukuman sebat terhadap TKI dan PATI sudah dimansuhkan kerana beliau sendiri pernah berada di penjara serta mendengar hukuman tersebut dijalankan.

Atas dasar manusiawi, beliau dengan tegas ingin hukuman tersebut tidak dilaksanakan semula dan ia menjadi salah satu perbincangan bersama Presiden Indonesia sewaktu pertemuan selama dua hari ini.

Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian ramai dan rata-rata mereka menyuarakan pendapat masing-masing di media sosial. Kebanyakan mereka bersetuju dengan pandangan tersebut dan berharap hubungan baik antara Malaysia dan Indonesia terus terjalin dengan harmoni.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain daripada isu tersebut, beberapa lagi perkara penting dibincangkan Anwar dan Jokowi dalam pertemuan di Istana Bogor, Jawa Barat.

Sumber: Twitter @RashidYusoff11, YouTube CNN Indonesia

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Dunia

Apabila emosi menguasai diri, manusia boleh bertindak di luar jangkaan sehinggakan boleh melakukan jenayah berat seperti membunuh tanpa mengira status mangsa. Malah, pada tahun...

Advertisement