Connect with us

Hi, what are you looking for?

Lokal

Pendaki OKU Pendengaran Dilaporkan Hilang Selepas Takluk Everest

Seorang pendaki Malaysia Everest 2023 (ME 2023), Muhammad Hawari Hashim yang juga orang kurang upaya (OKU) pendengaran dilaporkan hilang sejak pagi Jumaat.

Menurut laporan Sinar Harian yang dipetik daripada media tempatan Nepal, The Himalayan Times (THT) hari ini, pendaki berusia 33 tahun itu berjaya menawan puncak Everest pada Khamis sebelum dilaporkan hilang.

Pengarah Pioneer Adventure Pvt Ltd, Nivesh Karki berkata, usaha pencarian sedang giat dijalankan termasuk menyampaikan mesej ke semua kem sama ada Muhammad Hawari ada berteduh di khemah lain.

Berdasarkan sumber, Muhammad Hawari dilaporkan keluar dari kem empat secara bersendirian pada awal pagi tanpa pengetahuan malim gunung.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain Muhammad Hawari, misi ME2023 turut disertai tiga pendaki lain melibatkan ketua misi, Azim Afif Ishak, 35; Awang Askandar Ampuan Yaacub, 55 dan Tiong Ling Yang, 30.

Bagaimanapun, Awang Askandar yang juga Ketua Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Kedah dilaporkan berdepan masalah kesihatan selepas tidak dapat meneruskan misi ketika berada di paras 8,000 meter dari aras laut.

Awang Askandar disahkan meninggal pada jam 10.30 pagi waktu Nepal (12.45 tengahari waktu Malaysia) ketika sedang menerima rawatan lanjut di Kem 4 pada Jumaat.

Sumber: Sinar Harian (Mukhriz Mat Husin)

Advertisement. Scroll to continue reading.

Written By

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Politik

Seorang pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dikenali sebagai ‘Datuk Roy’ telah didakwa di Mahkamah Seksyen selepas dipercayai meminta dan menerima rasuah berjumlah...

Dunia

Baru-baru ini, tular sebuah video detik cemas yang dialami oleh penumpang apabila pintu kecemasan pesawat salah sebuah syarikat penerbangan telah dibuka sebelum mendarat dengan...

Spotlight

Anggota kumpulan tersohor Korea Selatan, BLACKPINK iaitu Lisa mendedahkan dirinya enggan dan malu berkongsi foto berbikini setiap kali bercuti di pantai. Lisa dalam satu...

Spotlight

Selebriti popular Indonesia, Raffi Ahmad mahu menjual jet peribadinya yang dibeli sekitar setahun lalu telah berjaya menarik perhatian ramai. Menerusi hantaran yang dimuat naik...

Advertisement