Connect with us

Hi, what are you looking for?

Spotlight

Paling Ramai Penonton, Konsert Coldplay di Kuala Lumpur Jana Kutipan Tiket Hampir RM52 juta

Konsert Coldplay: Music Of The Spheres World Tour In Kuala Lumpur yang berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) pada 22 November lalu mencatatkan kehadiran penonton paling tinggi sepanjang karier mereka.

Perkara tersebut dimaklumkan menerusi platform X Coldplay Charts dengan menyatakan tiket konsert tersebut juga berjaya sebanyak 81,812 selain menjana kutipan AS$10,904,369 atau RM51,953,866.

Untuk rekod, pada Januari lalu, peminat Coldplay di Malaysia berada di tangga ketiga dalam senarai negara yang memulangkan kembali gelang tangan selepas konsert.

Sementara itu, mereka turut berkongsi pencapaian konsert tersebut di lokasi lain seperti di Gelora Bung Karno, Jakarta, Indonesia sebagai kutipan tertinggi berjumlah lebih RM66 juta dengan jualan tiket sebanyak 78,541 unit.

Artikel lain: Siap Hadiahkan Pantun, Coldplay Akui Peminat Malaysia Antara Terbaik Di Dunia!

Difahamkan, Coldplay dianggotai Chris Martin, Johny Buckland, Guy Berryman dan Will Champion memperoleh keuntungan bersih sebanyak RM616 juta dan nilai itu adalah yang tertinggi berbanding mana-mana penyanyi Barat lain.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Secara keseluruhan, konsert Coldplay yang kini masih berlangsung di beberapa lokasi sudah mencatat kutipan sebanyak RM3.8 bilion dengan jualan sebanyak 7,660,000 tiket.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Selain Konsert Coldplay di Kuala Lumpur dan Jakarta, kumpulan itu turut mengadakan persembahan selama enam hari di Singapura, Manila, Filipina (dua hari), Bangkok, Thailand (dua hari) serta beberapa lokasi lain.

coldplay kuala lumpur

Sumber: X Coldplay Charts, Kredit Foto Azyan Syazwani
+ posts

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Farah Nadia
Ditulis oleh Farah Nadia

Berdiam tidak semestinya salah. Lantang tidak semestinya benar. Jaga hati, jangan sampai terguris perasaan.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Artikel Menarik Lain

Nasional

Kementerian Kerja Raya (KKR) peruntuk RM135.8 juta untuk pelaksanaan kerja penyenggaraan jalan, cerun, jambatan dan bangunan Gunasama Persekutuan di Negeri Sembilan tahun ini. Menterinya Datuk...

Lokal

Seorang wanita maut jatuh tingkat 23 dipercayai selepas ditolak oleh kekasihnya di sebuah kondominium di Setia Alam, malam tadi. Jatuh ke tingkat tujuh kondominium...

Lokal

Video sebuah kereta dipandu melulu sehingga merempuh penunggang motosikal telah menjadi perhatian ramai apabila mangsa dilihat melambung akibat pelanggaran tersebut. Menerusi video rakaman dashcam...

Spotlight

Cucu sulung kepada penyanyi terkenal Indonesia, Kris Dayanti iaitu Ameena Hanna Nur Atta menerima hadiah sebuah kereta mewah bersempena ulang tahun kelahirannya ke-2. Menerusi...

Advertisement

Hakcipta © 2018 Borakdaily.com, Powered by OMM.