Hari terakhir Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA’25) menjadi lebih meriah dengan kehadiran tiga kanak-kanak berpakaian lengkap seperti wira Maritim Malaysia di Mahsuri International Exhibition Centre (MIEC).
Berpakaian seperti wira Maritim
Menerusi hantaran di Facebook Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia, dua daripada mereka mengenakan sut penerbang Maritim Malaysia manakala seorang lagi tampil segak dalam pakaian taktikal Pasukan Tindakan Khas dan Penyelamat (STAR Team) Maritim Malaysia.
Kanak-kanak berpakaian wira Maritim curi perhatian ramai
Penampilan comel mereka menarik perhatian ramai sehingga menjadi antara momen paling dikongsikan di media sosial sepanjang hari.
Kehadiran mereka bukan sekadar mencuit hati, tetapi juga menjadi simbol aspirasi generasi muda terhadap kerjaya dalam bidang keselamatan maritim.
Timbalan Ketua Pengarah (Logistik) Maritim Malaysia, Laksamana Madya Maritim Datuk Saiful Lizan bin Ibrahim turut menyatakan rasa bangga terhadap semangat yang ditunjukkan oleh kanak-kanak tersebut.
“Kehadiran mereka dalam pakaian lengkap menunjukkan betapa kuatnya impak pameran ini dalam menyemai semangat patriotisme dan minat terhadap kerjaya maritim sejak usia muda,” ujarnya.
Artikel lain: Gadis Perancis Ajak Datang LIMA’25, Netizen Terkedu Fasih Berbahasa Melayu
Reruai Maritim Malaysia di MIEC dan Resorts World Langkawi (RWL) menampilkan teknologi interaktif seperti realiti maya (VR) dan realiti tambahan (AR), memberi pengalaman baharu kepada pengunjung.
Turut dipamerkan adalah model miniature aset Maritim Malaysia yang menunjukkan penempatan kapal peronda di perairan negara.
Difahamkan Maritim Malaysia turut merancang untuk kembali dengan pameran lebih berinovasi dan berimpak tinggi pada LIMA’27.
Sumber: Facebook Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia
